Fotboll

Henrik Larsson ny tränare i Oskarshamns AIK

6:07 min

För en månad sedan tog Oskarshamns AIK för första gången någonsin steget upp till division 1 i fotboll. Ändå fick tränarduon Ola Pettersson och Håkan Jägerbrink sluta. Klubbledningen hade andra planer och på fredagen presenterades Henrik Larsson som ny huvudtränare.

– Henrik Larsson är en meriterad tränare som jag stött på flera gånger från min tid som tränare och när han var instruktör vid fotbollförbundet, säger Johan Woxö sportchef i Oskarshamns AIK.

– Han har ett gott rykte om sig.

"Ställer stora krav"

Håkan Larsson är 47 år och kommer från Malmberget men har tränat olika lag i Småland sedan slutet av 90-talet. Först var han tränare i Växjö Norra under fyra säsonger innan han bytte till Husqvarna. Sedan gick tränarresan vidare till Myresjö i division 1 2006 och efter det har han tränat Rydaholm i division 3 under fyra säsonger.

Han beskiver sig själv som en krävande tränare:

– Jag är professionell och väldigt noga i allt jag gör.  Jag tycker inte om slumpen. Jag är väldigt tydlig och rak som ledare och ställer stora krav både på min omgivning och mig själv. En hårt arbetande fotbollsarbetare kan jag kalla mig säger Henrik Larsson till P4 Kalmar.

"Vi är jättenöjda"

Johan Woxös intresse för att skriva kontrakt med Henrik Larsson har vuxit så snart avancemanget till division 1 blev klart.

– Vi har talats vid  under två-tre veckor och det har intensifierats senaste tiden. Från början jobbade jag med flera möjliga tränarnamn men efterhand har den kandidat som passat bäst för uppdraget utkristaliserats och vi är jättenöjda, säger Johan Woxö.

Henrik Larsson lovordar Barcelonas sätt att spela fotboll och tror att han skall kunna bidra till att även Oskarshamn skall spela en kreativ fotboll under hans ledning.

– Jag förväntar stenhårt arbetande unga spelare som kommer löpa väldigt mycket. Det skall bli en obehaglig överraskning för många lag i division 1 att möta Oskarshamns AIK nästa år.

"Har sneglat på dem"

De senaste två säsongerna har han ägnat sig åt att träna ungdomslag och att vara instruktör men haft ett öga på Oskarshamns AIK.

– Jag har sneglat på dem och hoppats att de skulle gå upp och sedan ringa mig och det gjorde de, säger Henrik Larsson.

– Suget efter att träna ett A-lag igen blev för stort. Att få tävla och vara stragetisk och taktiskt det är en enorm drivkraft för mig.

Han börjar sitt nya uppdrag i Oskarshamn direkt och ska i första hand ansvara för träningen av A-laget men också bidra med utbilningar av andra ledare i klubben.

Kontraktet med OAIK gäller för två säsonger och han räknar med att pendla mellan hemmet i Rottne och nya arbetsplatsen i Oskarshamn.