Sverige

Coop-kort har kapats

1:29 min

Kooperativa livsmedelshandeln Coop har blivit utsatt för ett allvarligt dataintrång. Hackare har stulit 143 000 kunders betalkortsnummer och kontaktuppgifterÄr du coop-kund och använder Hotellpremien är rådet att kolla transaktionerna på betalkortkontot. Kanske har du blivit bestulen av hackare utan att veta om det.

– Det är alltså någon som har kommit över en datafil. Den uppgift vi har nu är att det är 143 000 som är drabbade, säger Louise Stephan är pressansvarig på Coop.

Dataintrånget skedde på Loyaltybuild, ett irländskt företag som sköter Coop Hotellpremie, alltså hotellrabatter för medlemmar. Intrånget skedde redan den 18 oktober, men Coop fick veta det i går kväll.

Hackarna har kopierat en datafil med inloggning till 143 000 svenskar. Dessutom kan många tiotusental fler vara drabbade. Loyaltybuild har många kunder förutom svenska Coop, men företaget vill inte säga hur många som drabbats, totalt, i världen.

På torsdagen skickade Coop ett mejl till alla kunder som använder Hotellpremien. Men ingen kund riskerar att förlora några pengar, enligt Coop, som har polisanmält intrånget. Polisen på Irland har också startat en förundersökning, skriver Loyaltybuild på sin hemsida.

Just nu vet ingen hur många som faktiskt blivit bestulna på pengar den här vägen. Därför måste alla kunder som använt Hotellpremien ska gå genom alla transaktioner, stora och små, på sina konton hela den senaste månaden, sedan den 18 oktober, säger Louise Stephan, pressansvarig på Coop.

– Vi beklagar verkligen det här som har hänt. Om man upptäcker något som verkar konstigt på kontot då ska man kontakta sin bank, säger hon.