Högsby

Fågelforsdamer sörjer inte datorbrist

2:01 min

De allra flesta har dator med internet hemma - de senaste åren har andelen som har internet ökat och allt mer i samhället bygger på tillgången till internet. Men några går emot strömmen - Greta Pettersson i Fågelfors till exempel. Hon har ingen dator hemma och räkningarna betalar hon med postgirot.

– Den dagen jag inte kan betala på giro då får mina barn hjälpa mig med det, säger hon till P4 Kalmar.

Greta Pettersson i Fågelfors är tillsammans med några andra damer är på väg in i församlingshemmet för att lyssna på ett föredrag. De andra som är på väg in på föredraget har inte heller internet eller dator.

Viola Danielsson är en av dem.

– Jag klarar mig bra med den fasta telefonen, det har inte legat för mig, säger hon.

I en studie som gjorts av Post- och telestyrelsen om orsaken till att folk inte använder dator eller telefon med internet är att man tycker att man är för gammal, inte är intresserad och inte kan något om det eller helt enkelt inte har råd.

– Du har inte facebook??

- Nej, säger Greta Pettersson och skrattar. Du vet att det är ju bara gamla människor här, säger hon.

Men de som inte har tillgång till internet blir allt färre. Mellan 2008 och 2012 ökade andelen som hade tillgång till internet hemma från nära 80 procent till dryga 87 procent, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Enligt SCB är tillgången till dator och internet kopplat till utbildning. Gruppen utan gymnasieutbildning hade minst andel med tillgång till internet medan de med högskoleutbildning hade högst andel. Mellan grupperna skiljde det mer än 20 procentandelar.

– Hur tror du att det kommer påverka de yngre att de använder internet och dator så mycket?

– Jag tror att de läser för lite, vi fick ju lära oss multiplikationstabellen fram och tillbaka, upp och ner. Och psalmverser i första klass.