Kalmar län

Kommuner samarbetar över gränserna

1:31 min

Det blir allt vanligare att kommunerna samarbetar med sina grannkommuner i olika former. Inte heller länsgränserna är alltid något hinder. Till exempel hanteras serveringstillstånden för östgötakommunerna Ydre och Kisa i Vimmerby - och Hultsfred gör samma sak åt Högsby och Vetlanda.

– Fördelen med att jobba i ett annat län är ju att man får ännu fler kollegor man kan diskutera med. Nackdelen är ju att det är längre resor, säger Ove Karlsson som hanterar serveringstillstånden åt tre kommuner, en av dem är alltså Vetlanda i Jönköpings län, efter en uppgörelse tidigare i år.

Att flera kommuner går ihop och har samma handläggare som sköter serveringstillstånden finns det flera exempel på. Vimmerbys handläggare har till exempel hand om restaurangerna i östgötakommunerna Ydre och Kisa.

Ove har koll på Vetlanda och Högsby förutom Hultsfred och på så vis kan en person ägna sig på heltid åt en uppgift istället för att splittra sig på flera.

– Jobbar man med ett område så kan man ju sätta sig in i frågan, annars får man göra ett halvdant jobb, säger Ove Karlsson.

Drivkraften för kommunerna att samarbeta är ofta just en fråga om att upprätthålla kompetensen. Att hitta duktiga chefer är inte heller självklart enkelt för små kommuner - men går de samman och bildar ett gemensamt kommunalförbund som till exempel Högsby och Hultsfred för sin tekniska förvaltning så behöver de bara en chef.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har antalet samarbeten mellan kommunerna ökat stadigt de senaste fem åren och idag finns både kommunalförbund och gemensamma bolag och numera även flera gemensamma politiska nämnder.

I Uppvidinge i Kronobergs län finns till exempel en lönenämnd där politiker från grannkommunerna Lessebo och Högsby är med och de tre kommunerna har ett gemensamt lönekontor.

Enligt SKL finns idag inget som talar mot att utvecklingen skulle fortsätta.