Småland Blekinge

Brysselbesök ger ett mervärde till kommuner menar de själva

5:05 min

Många kommuner åker till Bryssel varje år för att läsa sig mer om EU. Men frågan är om besöken verkligen ger något tillbaka till kommuninvånarna. Ja, säger de som P4 Kalmar träffar på plats i Bryssel, men det kan ta ett tag innan man ser resultatet.

För två veckor sedan var flera kommunföreträdare från Tingsryds kommun på ett tredagarsbesök i Bryssel. Vi mötte Tingsrydsdelegationen i Nordic house, Svenskhuset som det också kallas, bara tio minuters promenad från EU Parlamentet i Bryssel. Här har flera regioner sina kontor, Småland Blekinge South Sweden är en och så Svenskt näringsliv, som är målet för besöket den här dagen. Laila Jeppsson som är kommunchef säger att besöka Bryssel är viktigt och lärorikt.

– Jag tror det är viktigt därför att vi får en helt annan inblick, vi får inspiration och information och vi får en massa idéer som vi kan ta hem och jobba med, säger hon.

Småland Blekinge har ett eget kontor

Och hit till Bryssel kommer många kommunrepresentanter årligen för att få en bättre inblick i EU. Många kommuner tar då hjälp av Småland Blekinge South Sweden, ett kontor i Bryssel som har regionförbunden i Småland och Blekinge bakom sig, liksom lärosätena i regionen.

Sven Kastö är kontorchef i Bryssel. Och han anser att det är viktigt att kunskapen om EU och vad man som kommun eller region kan göra är viktigt.

– Det är ju inte ett självändamål att, "Oj, vi måste jobba med EU-frågor", vad är det för någonting? Men om man säger att vi måste jobba med skola, det skulle alla skriva under på i en kommun, eller äldreomsorg eller kollektivtrafik, då börjar det bli intressant. Då kan man kika på vad är den internationella aspekten på det hela, säger Sven Kastö.

Sven Kastö anser att det är enormt viktigt för kommuner, landsting, regioner och företag att veta hur EU fungerar och hur man som till exempel en kommun kan dra nytta av EU. Det senaste året har SmålandBlekinge genomfört utbildningar på hemmaplan i Sverige, och han menar att för varje person som deltar ökar kunskapen och insikten om att man har ett behov av EU.

En Aha-upplevelse

Men trots det är det många kommuner som ändå väljer att på plats i Bryssel lära sig mer. De besöker allt från regionkontor från olika delar av Europa, men även Sveriges ständiga representation, parlamentet och kommissionen.

Sven Kastö på SmålandBlekingekontoret säger att det är en aha upplevelse för många att komma hit. Och det ger ett mervärde säger Sven Kastö.

– Att vara här nere och röra sig och se den kunnighet som finns. Eller att få känna stämningen och gå runt, man förstår det så mycket bättre. De flesta som åker hem är väldigt nöjda och känner att det här är mycket viktigare än vad jag först trodde, säger Sven Kastö.

Nya idéer och mer pengar

Laila Jeppsson kommunchef i Tingsryd håller med och resan har gett dem möjlighet att hitta nya vägar att arbeta med frågor som man redan jobbar på, så som attraktivitet och utvecklingsfrågor. Men också vilka projekt och program man kan söka, antingen på egen hand eller med andra både i Sverige och Europa i övrigt.

Och hon menar att de på sin resa fått många idéer, som nu ska förfinas.

– Vilka idéer är viktiga, vilka idéer ser vi som vi kan söka vidare, för att vi ser att vi måste jobba mer med EU-medel på ett helt annat sätt än vad vi gjort, för vi har kanske inte varit så duktiga på det.

Så det finns mer pengar att hämta för Tingsryd?

– Som jag ser kan vi jobba på ett helt annat sätt och hämta hem mer pengar. Vi måste bara jobba på ett smart sätt, säger Laila Jeppsson.

Kommunbesök hos Småland Blekinge South Sweden i Bryssel

2010:

Jönköping

Kristianstad

Hultsfred

2011:

Växjö

Kalmar

2012:

Sölvesborg

Växjö

Gislaved

Gnosjö

Besök med kommunchefer från flera kommuner i Kalmar län. B.la Borgholm, Emmaboda, Högsby, Mörbylånga, Nybro, Vimmerby och representanter från Hultsfred och Oskarshamn

2013:

Jönköping

Karlskrona

Växjö

Tingsryd

Antalet besökare varierar stort.

Källa: Småland Blekinge South Sweden

Johanna Lindblad Ahl

Johanna Lindblad Ahl. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Reporter
johanna.ahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.