kalmar

E-cigg säljs i Kalmar - kan vara brottsligt

1:36 min

Sedan ett par veckor tillbaka säljs de kritiserade e-cigaretterna, elektroniska cigaretter med nikotin, i en butik på Giraffens köpcentrum i Kalmar. Läkemedelsverket har stämt företaget bakom Kalmarbutiken eftersom myndigheten ser försäljningen som ett brott mot läkemedelslagen.

Cigaretterna finns i olika smaker, som blåbär och melon och har olika styrka nikotin. Och försäljarna i butiken säger att de får sälja dem nu.

-- Vi har fått direktiv från vår chef att vi får göra det, säger försäljaren Robin Wennström.

Cigaretterna ser ut som en penna med en batteridel, när man håller inne en knapp droppar det nikotinvätska som förångas.

– Det är vattenånga som kommer ut. Det kan lukta precis när det kommer ut  men det är inget som sätter sig i kläder eller i håret eller liknande, berättar Robin Wennström.

Läkemedelsverket ser försäljningen av e-cigaretter med nikotinvätska som ett brott mot läkemedelslagen. E-cigaretterna har inte testats tillräckligt och det finns risker med dem menar myndigheten.

– Nikotin är ju ett väldigt potent gift. Vi har hittills i år fått in 22 giftsamtal till Giftinformationscentralen, där ett antal gäller barn under sex år som har råkat fått i sig de här vätskorna, men också folk som har använt de här produkterna som det är tänkt men som har fått i sig betydligt mer nikotin än vad som är säkert och fått förgiftningssymtom, det berättar Martin Burman, som är utredare.