Hannah togs in på vuxenpsyk när hon var 15

1:46 min

När det inte finns plats på länets barn- och ungdomspsykiatri kan personer under 18 år istället skrivas in i vuxenvården. Det här hände Hannah Sporrong, när hon som 15-åring togs in för en allvarlig psykos. Hon beskriver bland annat hur hon släpades in på avdelningen. och att hon inte fick ha sina nallar med sig för att kunna somna.

Lyssnartips! Har du ett tips? 0480-59 000 eller nyheter.kalmar@sr.se

Hannah Sporrong berättar för P4 Kalmar att det hela var en skrämmande upplevelse.

– De släpade in mig på avdelningen och visade mig mitt rum. De pekade på sängen och sa "här är din säng, där är bältsängen. Skriver du eller gråter så vet du var du hamnar", säger Hannah Sporrong.

Effekten av att som 15-åring få en chockartad kontakt med vuxenpsykiatrin har blivit att hon nu, som just 18 år fyllda, drar sig i det längsta för att söka akut hjälp.

När P4 Kalmar träffar Hannah Sporrong genomför vi intervjun i vuxenpsykiatrins lokaler. Hit har hon precis kommit efter att i en månad dragits med självmordsplaner.

– När jag nu har fyllt 18 är jag enligt lagen vuxen, och det är jag också enligt psykiatrins regler. Men jag känner mig inte alls säker här, säger hon och berättar att det finns massor av föremål man kan använda för att skada sig själv och andra med, föremål som inte alls borde finnas.

Men den värsta upplevelsen av vuxenpsykiatrin ligger alltså ett par år tillbaka i tiden. Efter att som 15-åring ha insjuknat i en psykos togs Hannah Sporrong in på vuxenavdelningen. På morgonen kom läkaren och frågade om hur hon mådde.

– Jag berättade att jag ville dö, att jag tänkte ta livet av mig. Då sa läkaren att jag alltså mådde som vanligt, och då kunde jag skrivas ut och åka hem, säger Hannah Sporrong.

Att barn vårdas på vuxenavdelning är olämpligt, det verkar alla hålla med om. BUP-chefen Bo Lundin känner inte till Hannah Sporrongs ärende, men han har tittat på hur vanligt det här är:

– Det finns ett par ärenden från senare år, men då har det handlat om patienter som har varit nära 18, och det har varit lämpligare för dem att vara på vuxenpsykiatrin. Vi har en policy om att absolut undvika att placera barn på vuxenavdelning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista