1 av 3
Anders Henriksson (S) och Christer Jonsson (C) drabbade samman i talarstolen. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
2 av 3
Pierre Edströms (FP) röstningsknapp strulade. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
3 av 3
Oppositionen i landstinget angrep majoriteten. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Hård debatt om ansvaret – för sex miljarder

Christer Jonsson (C): Talet om ekonomi i balans är falskt
1:31 min

Frågan om vem som är bäst på att ta ansvar för hur våra skattepengar används i landstinget – det var grunden för inledningsdebatten i landstingsfullmäktige på onsdagen. Sex miljarder kronor står på spel.

– Vi har kunnat leverera ekonomiska överskott 8 år i rad medan andra landsting tvingats spara. Vi har till 100 procent betalat moderniseringen av länets tre sjukhus och kunnat satsa resurser på bland annat cancersjukvården, sa Anders Henriksson (S) när han inledde debattrundan.

– Det är utifrån den här styrkepositionen vi nu lägger en budget som fortsätter ha två procents överskott.

Gick till angrepp

Alliansens talesperson i ekonomiska frågor, Christer Jonsson (C), som utmanar Anders Henriksson om ledarskapet i landstinget i valet, gick till angrepp på majoritetens förmåga att hantera dom ökade kostnader som finns inom sjukvården.

– Kostnadskrisen kommer att fortsätta om man inte gör något åt den, sa Christer Jonsson.

Christer Jonsson anser att majoritetens skattehöjning på 50 öre är ett sätt att lösa de problem med att hålla ordning på ekonomin där majoriteten har misslyckats enligt honom.

– Talet om en ekonomi i balans är falskt, fortsatt Christer Jonsson.

"Skäms"

Majoritetens främsta argument för den överraskande skattehöjningen, som presenterades för en månad sedan och väntas klubbas igenom på mötet idag, är oväntade förändringar, som de inte kan rå för själva, som att intäkterna från staten har minskat.

– Jag blir upprörd in i själen när han beskriver att alliansregeringen urholkat möjligheterna, sa Gudrun Brunegård (KD), och la till ordet "skäms".

Men Anders Henriksson plockade upp en bild med pilar som visar hur kostnaderna för alla landsting ökat i takt med att befolkningen blivit äldre bland annat. Sedan kom en bild som visade hur flera andra landsting också höjer skatten, även borgerligt styrda landsting, som till exempel Jönköping och Skåne.

En kostnad som bidragit till de ökade kostnaderna är utgifterna för att hyra läkare från bemanningsbolag.

– Hur ska alliansen komma tillrätta med problemet? frågade Pierre Edström (FP).

"Kommer att få lida för framöver"

De tre sjukhusen har tillsammans bidragit med flera hundra kronor i underskott de senaste åren och i debatten har det ibland höjts röster för att budgetarna är orealistiska. Men idag låg fokus från alliansen på att majoriteten inte lyckats komma tillrätta med underskotten.

– Att säga att vi har kontroll är något som medborgarna kommer få lida för framöver, sa Henrik Yngvesson (M).

Alliansen har lämnat in ett alternativ till budget som bland annat går ut på att skatten bara höjs med 25 öre. I gengäld får kollektivtrafiken spara 30 miljoner kronor, de äldre över 85 år får ingen gratis sjukvård som majoriteten vill. Landstinget får också mindre pengar över när året är slut, drygt 60 miljoner kronor istället för drygt 120 vilket gör att överskottsmålet de satt upp 2006 inte nås.

– Vi vill inte ta ut mer skatt än nödvändigt och accepterar där ett lägre överskottsmål, sa Christer Jonsson (C)

Även Sverigedemokraterna har lämnat in alternativa förslag där skatten höjs med 40 öre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".