Fritidshus kan bli fortsatt telefonlösa efter stormen

I Kalmar län är fortfarande 150 abonnenter utan fast telefoni efter stormen. Och många av fritidshusen riskerar att förbli utan fasta telefoner eftersom det blir för dyrt för Telia att reparera telefonledningarna.

- Vi har en gräns på 50 000 kronor, överstiger kostnaden för lagning av fritidshus den summan så gör vi ingen ny investering, eller investering i att laga telefonledningarna till ett fritidshus, säger Hans G Larsson pressansvarig på Telia Sonera.

De kunder som kommer drabbas av att Telia Sonera inte lagar felen kommer som alternativ få ta till mobiltelefon.

Gränsen på 50 000 kronor är något som Telia haft i flera år, och Hans G Larsson säger att han inte idag vet hur många fritidshus i Småland som kommer drabbas av det här, men att han vet att det inte är populärt när man tar bort möjligheten till fast telefoni för fritidshus.

Telia håller just nu på att titta på vad det skulle kunna kosta om man gör ett undantag från reglerna för de som drabbats av stormen Gudrun.

- Men jag är rädd för att det kommer kosta oerhört mycket pengar, så att det är en bedömning vi måste göra. Men idag är gränsen 50 000 kronor och den gäller i hela landet för alla fritidshus, säger Hans G Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".