1 av 2
I Arkens förslag är en rund badbrygga en central del. Foto: Arken arkitekter
2 av 2
Nyréns arkitekter tänker sig ett torg vid vattnet. Foto: Nyréns arkitekter

Två huvudförslag till nytt Oskarshamn vid vattnet

2:30 min

Arbetet med att skapa nytt liv för Oskarshamnarna genom att ta vara på ytorna i inre hamnen har tagit ett försiktigt steg framåt. När det gäller området vid Brädholmen har Oskarshamns kommun bestämt sig för att låta två av tre arktektkontor jobba vidare med sina förslag.

– Vi vill ha ett så bra förslag som det bara går eftersom det är ett så spektakulärt läge för den här platsen, det är verkligen ett A-läge, säger Erik Hjertqvist, planarkitekt.

Tanken är att ge Oskarshamnarna ett område där de kan bo och leva i och där kan finnas möjlighet för såväl bad, promenader, café och restaurangliv och även viss handel, även om den inte ska konkurrera med den befintliga handeln inne i centrumkärnan.

I ett av förslagen är ett torg ett centralt inslag, i det andra en stor rund badbrygga. Att ge möjligheter till bad är viktigt menar Erik Hjertqvist och blir något som den kommande saneringen av hamnen ger möjlighet till.

Oskarshamns satsning kommer samtidigt som Kalmar kommun förbereder sig för att göra det möjligt för ett universitet i närheten av sin hamn. Även i Västervik har det hänt mycket i centrum i närheten av vattnet senaste åren. Det är helt enkelt en trend att utveckla centrum nära vatten och hamnar.

– Absolut det är något vi ser i fler städer, inte bara i Kalmar län, det är intressant att bygga och vara nära havet, stadens hamnar ligger ju ofta på ett sådant sätt och man ser ett värde i att ta vara på dem, säger Erik Hjertqvist och tilläger värdet i att förtäta staden då det gör det möjligt att bo nära staden och inte behöva tillgång till bil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista