Rysk finkfågel på besök i södra Sverige

Under hösten och vintern har södra Sverige fått besök av en fågel som egentligen hör hemma i Ryssland, men som på senare tid också börjat etablera sig i norra Sverige. Det är en finkfågel med det något märkliga namnet "bändelkorsnäbb". Läs mer i Pav "Naturnörden" Johnssons blogg! 

Pavs blogginlägg 7 januari: Besökare från Ryssland

Under hösten och vintern har södra Sverige fått besök av en fågel som egentligen hör hemma i Ryssland, men som på senare tid också börjat etablera sig i norra Sverige. Det är en finkfågel med det något märkliga namnet "bändelkorsnäbb". Ordet bändel kommer från det fornnordiska "bändil", som syftar till de vita "band" som kan ses på fågelns vingar, inte helt olikt teckningen hos bofinken.

Bändelkorsnäbben har den klenaste näbben av våra korsnäbbar, en anpassning till favoritfödan - lärkträdets kottar. I brist på sådana går även oxel- och rönnbärsfrön bra, och det är just sådana en liten flock i Berga, i Kalmar, kalasat på sedan snart en månad tillbaka.

Det är nu andra året i rad som det dykt upp större antal av bändelkorsnäbb i södra Sverige. Beror det bara på matbrist i öster, eller är rentav en etablering av arten på gång att ske i vårt land? Vi får väl se, denna fågel är känd för sina invasionsartade uppträdanden. Det är bara att passa på och spana efter dessa än så länge exotiska, och väldigt färgglada småfåglar (röda, orange, gulgröna, gråa) i eller under rönnarna. Lyssna även efter dess tjippande läten eller det arttypiska trumpetandet!

För den som vill läsa mer:

http://www.sofnet.org/sveriges-ornitologiska-forening/nyheter/sofs-nyhetsarkiv-visaren/?item=art_art-s1%2F1961

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista