Sommarfärja ersätter M/S Gotland

1:23 min

Den lilla färjan HMS Gotlandia II kommer att sättas in mellan Oskarshamn och Visby de kommande två helgerna. Färjan sätts in för att underlätta för de passagerare som annars fått åka mitt i natten efter att M/S Gotland gått på grund och skadats så svårt att den nu är på varv.

– Det är så pass många passagerare som måste åka och då vi inte kan flytta på nattavgången så väljer vi helgen för att passagerarna ska få en rimlig tid på ön och rimlig tid på fastlandet, säger Destination Gotlands vd Christer Bruzelius.

Efter att M/S Gotland gick på grund har samma färja gått mellan Nynäshamn- Visby som Oskarshamn Visby. Det har inneburit att de som rest till och från Oskarshamn fått åka mitt i natten.

Men nu ska det bli drägligare då HMS Gotlandia II sätts in på dagtid på helgerna.

Den kommer att köras under minst två helger men det kan bli fler om reparationen av den stora färjan drar ut på tiden. Besked om det väntas på onsdagen.

Normalt körs inte den lilla färjan alls på vintern, då den inte är isklassad, men tack vare den mycket milda vintern så här långt kan den användas.

– Vi räknar inte med att det kommer så snabbt på, utan man får ändå en framförhållning på ett par veckor oftast innan det kan uppstå något isläge, säger Christer Bruzelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista