Foto: Henrik Montgomery/TT.
Lyssnartips

Apoteket bytte ut medicin - gav allergisk reaktion

1:53 min

Att få en annan medicin än den som står på receptet på apoteket kan skapa problem. Ann-Louise Svensson från Nybro blev sjuk när hon hade ätit en medicin som hon visade sig vara allergisk emot.

– Jag fick uppsvullet ansikte och fick svårt att andas, säger Ann-Louise Svensson.

Reglerna om utbytbara mediciner har funnits i flera år och innebär att medicinen som läkaren har skrivit ut ibland byts ut mot en billigare av apoteket, för att spara pengar för den enskilde och samhället. Medicinen måste se likadan ut och ha samma effekt, men däremot kan andra ämnen skilja, till exempel färgämnen.

Trots att systemet beräknas spara staten åtta miljarder per år har systemet fått en del kritik, bland annat från pensionärsorganisationen PRO som menade att det kan skapa oro hos äldre personer.

Katarina Bernet på läkemedelsverket arbetar med bedömningar av läkemedel och deras likvärdighet.

– Man kan alltid ha en allergi mot något, man kan vara överkänslig mot ett färgämne till exempel. Man måste alltid göra en individuell bedömning i varje enskilt fall, säger hon.

I Ann-Louise Svenssons fall bytte apoteket ut medicinen trots att det stod på receptet att den inte fick bytas ut. Men Katarina Bernet på Läkemedelsverket tror ändå inte att systemet kan öppna upp för den här typen av fel.

Ann-louise Svensson som har många allergier är arg på de som har gjort det här möjligt, genom reglerna om att det billigaste läkemedlet.

– Jag tycker det är kränkande att man byter ut medicinen mot en billigare, man vet ju inte om man tål det, man ska ju inte bli sjukare iallafall, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista