Högre krav på säkra IT-lösningar i vården

1:28 min

De senaste åren har IT blivit allt viktigare för vården. IT-chefen för landstinget i Kalmar län ser stora fördelar med utvecklingen som ger vården större möjligheter att lyckas ge mer till patienterna, men samtidigt ställer det också högre krav på säkerheten.

– IT har gått från ett administrativt stöd till att vara en del av de verksamhetskritiska vårdprocesserna, säger Johan Hallenborg som är IT-chef för landstinget i Kalmar län.

I dag finns inga pappersjournaler; uppgifterna om dig finns i en dator, tillgänglig för läkare och vårdpersonal på olika håll. Det finns en del rad med olika processer där ettor och nollor i datavärlden är avgörande. En del system är gemensamma för alla, men det finns också specifika program som är till nytta för en typ av läkare till exempel.

Johan Hallenborg har märkt ett tydligt intresse från olika vårdavdelningar att införa nya lösningar; personalen är också i högsta grad delaktig i utvecklingen.

Eftersom man ställer högre krav på säkra it-lösningar så ser Johan Hallenborg bara fördelar med att den digitala tekniken utnyttjas. Röntgenbilder till exempel, som kan studeras av experter som inte alltid kan vara på plats.

– Det ökar effektivitetet inom landstinget och kommer invånarna till det då en specialist kan titta på bilderna var han än är.

Och Johan Hallenborg är övertygad om att vi inte sett slutet på utvecklingen.

– Vi har startat en jätteintressant resa där vi har kommit väldigt långt och det fortsätter i ännu snabbare takt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista