Allvarlig tarmbakterie dödade patient i Småland

2:35 min

En person har avlidit av en allvarlig tarmbakterie i Växjö och ytterligare en person tros ha dött av samma bakterie. Ytterligare två patienter har varit sjuka, men tillfrisknat efter antibiotikabehandling.

Vid sjukhuset i Växjö misstänker man nu att flera vårdavdelningar kan vara drabbade av smittan:

– Våra egna prover indikerar det, men slutgiltiga svar får vi från laboratoriet i Örebro, troligen på fredag, säger Arne Runehagen, smittskyddsläkare i landstinget i Kronoberg.

Bakterien är en magtarmbakterie som heter Clostridium difficile typ 027. Den har tidigare orsakat flera dödsfall på sjukhus i Danmark. De patienter som drabbas är oftast äldre eller svaga personer, ofta under eller efter antibiotikabehandling.

– Det krävs i princip alltid att man har fått antibiotika. Det är en risk när man rubbar bakteriefloran och slår ut den med antibiotika, säger Arne Runehagen.

Därför ska personalen på Centrallasarettet i Växjö nu överväga noga om antibiotikabehandling verkligen behövs.

Lasarettet har vidtagit särskilda åtgärder för att förhindra spridning av smittan. Bland annat isoleras patienter, strikta städrutiner med särskilda desinfektionsmedel har införts och det görs kontrollodlingar.

För att förhindra att smittan sprider sig kommer prover att tas vid första misstanke om att en patient är smittad.

Patienter som misstänks vara smittade ska isoleras och ha eget rum med egen toalett. På den kirurgavdelning där patienter har avlidit har nya rutiner redan införts.

Finns det risk att fler smittas?

– Ja, det är klart att det gör, men vi har en viss kontroll på det hela så vi hoppas inte det. Kanske att det håller på att lugna ner sig men vi vågar inte säga så mycket än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista