Helt olika kroppar på Aftonbladets före- och efterbilder

0:51 min

Aftonbladets bantningstjänst Viktklubb har tapetserat landets reklamtavlor och annonserat på webben. Men bilderna i reklamen är fejk. De är inte bara kraftigt retuscherade utan kroppen på före-bilden är inte ens samma kropp som på efter-bilden.

Väldigt passande efter nyårshelgen översköljs vi av annonser som alla vill att vi ska leva hälsosammare och gå ner i vikt. Men bilderna i Aftonbladets reklam för tjänsten Viktklubb är resultatet av montage och retuschering.

– Vi brukar traditionellt sett använda riktiga människor i våra kampanjer. Det har vi gjort sedan vi startade för tio år sedan. Men den här gången ville vi testa något nytt, säger Anna Kult som är featurechef på Aftonbladet.

Framgår det av bilderna att bilden är manipulerad eller konstruerad?

– Inte så att det står det, att det är manipulerat, men det är ganska uppenbart när man ser dem tycker jag, att det inte är på riktigt.

Just i det här fallet med en före- och efterbild, när det gäller företag som jobbar med hälsa och viktminskning – det bygger väl på att de bilder som man ser som lyckade exempel är riktiga bilder?

– Absolut.

Men den bild som de flesta har sett – den är fejk?

– Den är fejk.

Reklamombudsmannen Elisabeth Trotzig säger till Sveriges Radio att det i sig inte är olagligt att montera bilder men det kan bryta mot reglerna om reklamen är vilseledande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista