Adéle Lantz, personalchef Akzo Nobel i Gamleby. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Stöttar personalen efter chockbeskedet i Gamleby

1:50 min

Mitt i all chock, sorg och ilska över beskedet att Akzo Nobel ska stänga sin fabrik i Gamleby i juni 2015 och flytta produktionen till Ryssland och Malmö så startade arbetet med att stötta personalen. Redan från början fanns företagshälsan på plats med en liten mottagning för de som behövde prata av sig.

Stöttning har också getts till de chefer som får mycket påtryckningar och frågor från sin personal och som själva är drabbade.

En samverkansgrupp har bildats med representanter från Akzo Nobel, arbetsförmedling, trygghetsrådet TTR, Arbetslivsresurs och arbetsmarknadsenheten från kommunen och de har bestämt sig för att utgå från varje individs behov av hjälp och stöttning:

– Olika personer kommer att få olika mycket stöttning eftersom behoven är olika, säger personalchefen Adéle Lantz.

Det är också olika i hur långt varje individ kommit efter beskedet. En del är fortfarande deprimerade, medan andra har börjat se en ljusning och blivit mer nyfikna på framtiden.

Adéle Lantz säger att flera har hört sig för om eventuella jobb på fabriken i Malmö dit stora delar av produktionen ska flyttas.

"Ingen behöver ta förhastade beslut"

Eftersom fabriken inte ska stängas helt förrän i juni nästa år är det både på gott och ont. Ont, eftersom personalen måste gå länge och veta att de någon gång måste sluta, men gott på det sätt att man har tid på sig att fundera på vad man istället vill göra i framtiden, berättar vd:n Anders Erlandsson:

– Ingen behöver ta förhastade beslut och kasta sig in i något man sedan ångrar. Och vi behöver inte kasta oss in i akuta utbildningsåtgärder utan vi kan faktiskt tänka igenom det här innan vi gör någonting.

Fakta: Detta har hänt

Det har gått sju veckor sedan beskedet kom att Akzo Nobel ska stänga sin fabrik i Gamleby och flytta produktionen till Ryssland och Malmö.

Samtliga 160 personer på fabriken i Gamleby berörs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista