Markus Maeurer forskare på Karolinska Institutet som är helhetsansvarig för forskningsprojektet då det gäller nya metoder att bota TBC. Foto: Ulf Sirborn.

Ny metod att bota tuberkulos

1:36 min

Ny forskning där kroppens eget immunförsvar kan bota resistent tuberkulos presenteras på torsdagen. Forskarna hoppas på en möjlighet att stoppa de multiresistenta bakterierna som ökar i världen. 1,5 miljoner dör varje år av tuberkulos.

Markus Maeurer Karolinska Institutet är helhetsansvarig för forskningsprojektet.

– Nytt är att vi använder kroppens egna celler, så kallade stromaceller. Man tar benmärg från en patient. Patienten får standardterapi, vanlig antituberkulosbehandling, plus att de får sina egna celler tillbaka. Det finns en kompetens i kroppens eget immunförsvarsystem att kämpa mot bakterierna, säger Markus Maeurer.

Smittan av tuberkulos sprids via luften. Nio miljoner människor insjuknar i tuberkulos varje år i världen, 1.5 miljon dör. De multiresistenta bakterierna svarar inte på de vanligaste antibiotikapreparaten som används mot TBC.

Den nya forskningen har provats i Vitryssland på ett trettiotal tuberkulossjuka för att se om det gav några biverkningar på patienterna. I Sydafrika görs sedan provet om då de har en annorlunda bakterieflora, patienterna har en annan livshistoria, det är en annan kontinent, menar Markus Maeurer då han förklarar varför testen görs en gång till.

Om försöket i Sydafrika får samma positiva resultat som det fått i Vitryssland, går de över till nästa steg, det vill säga testar konkret hur många som blir bättre av att återinplantera stamceller från benmärken, eller som botas helt. Det är då man får svar på i vilken omfattning metoden fungerar.

– Då har vi stora förhoppningar att patienten faktiskt kan flytta tillbaka till sin familj, att den inte sprider bakterierna till samhället och kan gå tillbaka till sitt yrkesliv, säger Markus Maeurer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista