Martin Myrskog, tf landstingsdirektör i Kronoberg. Foto: Peter Bressler

Dödlig bakterie på lasarett tas på allvar

Tarmbakterie som orsakat dödsfall oroar landstingsdirektör Martin Myrskog
1:51 min

Landstinget i Kronoberg ser mycket allvarligt på händelsen där en person dött och ytterligare en person tros ha dött av samma bakterie i Småland. Enligt Martin Myrskog, tillförordnad landstingsdirektör på Landstinget Kronoberg, har man nu satt in åtgärder för att begränsa fortsatt smittspridning.

– Jag ser mycket allvarligt på det här och det är därför vi satte in alla åtgärderna för att begränsa fortsatt smittspridning.

Vad kommer att hända här nu?

– Nu har vi byggt på det vi kallar för hygienrutiner och vi tvättar både lokaler och sängar för att säkerställa att det inte sprids.

Kan det spridas?

– I olyckliga fall kan det naturligtvis göra det och det är därför vi sätter in de här åtgärderna för att förebygga det.

Vad kommer det att kosta?

– Det är ju naturligvis svårt att spekulera i det idag. Vi tänker inte i kostnader utan primärt handlar det om att säkerställa att det inte bli någon smittspridning.

I går kom det fram att minst en person har dött av en allvarlig tarmbakterie på centrallasarettet i Växjö. Ytterligare två patienter har varit sjuka men har tillfrisknat efter antibiotikabehandling.

Landstinget Kronoberg har nu gått igenom rutinerna med sin personal och hoppas att åtgärderna man sätter in är något som ska sätta stopp för bakterien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".