Kvinnan sköts i garaget visar ny teknisk undersökning

1:17 min

Inför förhandlingarna om dubbelmordet i Flakeböle i december 2012 som inleds i Göta hovrätt i nästa vecka har ytterligare tekniska undersökningar gjorts. Det handlar bland annat om en provskjutning av det misstänkta mordvapnet.

Polisen har provskjutit det hagelgevär som man tror att 56-åringen använt för att mörda kvinnan med. Vid obduktionen av kvinnan hittade man en mängd hagel främst i bålen på henne.

För att försöka avgöra ungefär på vilket avstånd som kvinnan skjutits har polisen provskjutit hagelgeväret på olika avstånd och sedan analyserat på vilket sätt haglen har spridit sig. Enligt den analysen har kvinnan skjutits på ett avstånd på mellan sju och nio meter.

Enligt kriminaltekniker vid polisen i Kalmar län innebär provskjutningen att man kan konstatera att det är tekniskt möjligt att kvinnan har skjutits i garaget, precis som åklagaren tidigare hävdat.

I polisens tidigare utredning har det kommit fram att gärningsmannen troligen flyttat ett stort tungt skåp i garaget. Det var osäkert hur tungt det skåpet egentligen var och om en ensam person alls skulle ha klarat att flytta det. Tingsrätten skrev också i sin dom att polisutredningen inte kunnat utesluta att det var fler än en gärningsman inblandade i mordet. Det tunga skåpet kanske hade flyttats av två personer. 

Nu har polisen dubbelkollat det här genom att testa att flytta det nu brandskadade skåpet fyllt med stora stenar för att göra det extra tungt. Man kom då fram till att en ensam person kunde flytta skåpet genom att knuffa det från sidan.