Aggressiv tarmbakterie även påträffad i Kalmar

Den aggressiva tarmbakterie som orsakat två dödsoffer i Växjö nyligen har även funnits i Kalmar under hösten. En person insjuknande där i höstas, men tillfrisknade säger infektionsläkaren och biträdande smittskyddsläkaren i Kalmar Per-Åke Jarnheimer.

– Vi tror den här personer mår bra, det är ingen som är inlagd på sjukhus. Anledningen till att vi upptäckte den är att man två gånger per år gör undersökningar över hela landet för att se om man kan upptäcka den här varianten.

Bakterien Clostridium Difficile finns ofta naturligt i kroppen, men om man får antibiotikabehandling rubbas balansen och då den kan bli den aggresiv.

Patienterna får hög feber och kraftig diarré. Extra aggresiv kan just typen som kallas 027 bli, den som nu lett till två dödsfall på centrallasarettet i Växjö.

Att de nationella kontroller som görs två gånger om året just ledde till en upptäckt i just Kalmar – bara 10 mil från Växjö – kan såklart vara en slump men det behöver inte vara det.

– Vi vet inte om det är en slump eller om det kommit in någonstans som är mer förekommande i den här regionen, men vi ökar uppmärksamheten och tar prover på det här.

Smittan kan spridas mellan patienter - och på centrallrasarettet i Växjö där man misstänker att fler avdelningar kan vara drabbade - ändrar man nu på sina städrutiner bland annat.

Samtidigt är det inte unikt för just Clostridium Difficile bakterien att utveckla aggresesiva varianter.

– Det är små volymer, så det finns ingen anledning till rädsla bland befolkningen, men samtidigt ska man har respekt för antibiotika, som är det som utlöser det här, och ska respektera om ens läkare inte tycker det behövs antibiotika.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista