Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio. Foto: Hasse Holmberg/TT

Barnhälsovården i Löttorp blir kvar

"Trodde vi skulle få ta till en större strid"
1:13 min

Landstinget kovänder och nu blir barnhälsovården i Löttorp kvar. Föräldrar på norra Öland har protesterat mot det tidigare beslutet att lägga ner BVC och hänvisa till den nya familjecentralen i Borgholm.

När beskedet kom att barnhälsovården i Löttorp skulle lägga ner från och med februari reagerade barnfamiljer på norra Öland med besvikelse.

Efter protesterna lovade landstingsrådet Jessica Rydell (MP) att skicka tillbaka frågan till tjänstemännen:

– I nästa vecka, när tjänstemännen är tillbaka från ledigheten, då tar vi tag i det här, sa hon i P4 Kalmar.

Nu har de alltså kommit fram till en lösning: BVC i Löttorp blir kvar, samtidigt som den nya familjecentralen öppnar i Borgholm i februari.

Madeleine Enroth är en av dem som engagerat sig och hon är nöjd med landstingets vändning:

– Det betyder jättemycket eftersom jag ska få barn snart och att  vi får bevara landsbygden här uppe som den har varit, säger hon.

När det gick upp för föräldrarna i Löttorp att de skulle bli av med sin barnhälsovård dit de åkt för att väga och mäta och i övrigt kontrollera hälsan på sina bebisar och små barn blev reaktionerna kraftiga. Förändringen skulle innebära resor på upp till sex mil enkel väg och både småbarnsföräldrar och andra boende på norra Öland protesterade mot det som de såg som en försämring för landsbygden.

– Det tyckte jag var jättebra, hela bygden har ju engagerat sig, säger Madeleine Enroth.

Madeleine Enroth har fått höra att landstinget inte riktigt hade insett hur långa avstånd det handlade om, men hon blev ändå förvånad när hon fick beskedet att landstinget hade rivit upp beslutet:

– Jag trodde vi skulle få ta till en större strid om de skulle ändra sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".