Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Ring 116 000 – om barn försvinner

0:39 min

Det finns ytterligare ett nytt larmnummer att lägga på minnet. Det ska användas när barn försvinner och heter 116 000 – och är gemensamt för hela EU. Nu ska det fungera även i Sverige, så att EU-medborgare ska kunna ringa det även här.

SOS Alarms Anders Klarström håller med om att det kan vara svårt att hålla reda på alla nummer:

– Jag håller med om det. Det viktigaste av allt är att kunna nödnumret 112 om man befinner sig i en nödsituation. Det gäller även om ett barn skulle försvinna på en badplats eller under en utflykt i skogen.

I andra EU-länder är det inte säkert att 112 har precis samma funktion som i Sverige, även om det är ett Europagemensamt nödnummer. I vissa länder har till exempel inte polisen ansvar för att söka efter försvunna personer.

– 116 000 är till för att EU-medborgare som kommer till Sverige ska veta att man kan ringa det numret om ens barn försvinner – för det kan man i många andra EU-länder.

Här är några viktiga nummer att ha koll på:

  • 112 – larmnummer i akut nödsituation. Via numret kan du bland annat få hjälp av polis, räddningstjänst eller ambulans.
  • 11 77 – sjukvårdsrådgivningen ger råd och vägledning om du själv eller någon i familjen är sjuk.
  • 113 13 – informationsnummer vid större kriser i samhället, som stormar eller stora olyckor.
  • 114 14 – polisens telefonnummer där du bland annat kan anmäla brott eller tipsa polisen dygnet runt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista