Jack Werner. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Så här avslöjar du falska mejl

5:34 min

Fejkade mejl som såg ut som om de skickats från en politikers e-postadress blev en uppmärksammad nyhet i veckan. För att kontrollera om mejlet du fått verkligen är från den avsändare det står kan du granska brevhuvudets källkod, tipsar journalisten Jack Werner.

En omtalad nyhet i veckan var när kommunalrådet i Umeå, Lennart Holmlund, kallade en reporter på SVT för "ungjävel" i ett mejl. Holmlund bad om ursäkt för mejlet, men det var bara ett problem – han hade inte skrivit det.

I går avslöjades det att allt bara var en bluff och det är inte den enda bluffen som skickats på senare tid, säger Jack Werner, sociala medier-redaktör på Metro.

Det började med att det socialdemokratiska kommunalrådet Lennart Holmlund i Umeå skrev ett kontroversiellt inlägg på sin blogg som fick många journalister att vilja ha en kommentar från honom.

Några dagar senare fick en journalist som hade sökt Holmlund ett mejl från honom där det stod "Varför ringer du och stör på trettondagsafton ungjävel?", och det här är ju ett mejl som spridits snabbt på sociala medier och många medier har rapporterat om.

Många trodde på mejlet och kommunalrådet kommenterade det med ”Jag får säga hur jag vill när jag är förbannad”. Men det visar sig att mejlet är falskt och handlar om att personen som skrivit det vill ge journalister en näsbränna.

Finns det nåt enkelt sätt att kontrollera om mejlet man fått verkligen kommer från den person som man tror har skickat det?

– För att kontrollera om mejlet du fått verkligen är från den avsändare det står kan du granska brevhuvudets källkod. Där står mer information om avsändaren - i det här fallet avslöjas fejkmejlet genom textraden "Received: from emkei.cz", berättar Jack Werner som tittat närmare på bakgrunden till händelserna.

Vad kan vi alla lära oss av den här historien?

– Jag hävdar att sociala medier heter sociala medier eftersom det är just det. Man måste ha en publicistisk syn på vad man sysslar med. Det är något som kommer med att man är på sociala medier. Jag tror att dels handlar det om att öka på allmänbildningen. Vad som är sant och inte?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista