En verksamhet för alla ersätter fritidsgården i Ljungbyholm

2:04 min

Kommundelsnämnden i södra Kalmar kommun har beslutat att man vill jobba för att inte bara ungdomar, utan också barn, vuxna och äldre, ska få chans att mötas i olika aktiviteter. Därför byts fritidsgården i Ljungbyholm ut mot verksamheten "Södermöre för alla".

Fritidsledarna har nu fått söka om sina jobb. Den nya verksamheten startar i februari.

Michelle som går på Södermöreskolan brukar vara på fritidsgården en hel del:

– För att komma hemifrån, och hitta på någonting annat än att bara sitta hemma.

Går du dit för att slippa vuxna?

– Ja.

Vad skulle du säga om det börjar komma vuxna dit också då?

– Jag vet inte, kanske är kul också.

Bara det inte är föräldrarna som dyker upp för det är mest dem som Michelle vill slippa när hon åker till fritidsgården i Ljungbyholm.

Under hösten har man testat formerna lite i ett EU-projekt och nu vill politikerna att det ska ingå i den ordinarie verksamheten. Målet är att skapa möten över generationsgränserna och att utnyttja lokaler som finns i hela kommundelen.

– Vi vill ha aktiviteter så gott som dygnet runt i våra kommunala lokaler, och det har blivit mer känt. Nu är det föräldrar som har tagit tag i och ansvarar för att man kan vara och spela pingis i Halltorp. Och då träffas man där några gånger i veckan. Och det är inte bara aktiviteten som är viktig utan också att man är där och hänger, pratar och skapar kontakt, säger Elisabeth Gustafsson (S) som är kommundelsnämndens ordförande.

Sedan en tid tillbaka har pensionärsföreningarna boulebanor i källaren på Södermöreskolan och tanken är bland annat att föreningar, studieförbund och unga och gamla som vill hitta på saker ska ha någonstans att vända sig.

Nere i källaren på skolan spelas det boule för fullt och Maud Boström, som är pensionär, brukar passa på att äta i skolans matsal innan hon går ner hit.

– Vi går upp i matsalen och äter innan vi kommer hit, och då äter vi med de andra och de tycker det är roligt, och vill gärna att vi gör det, säger Maud Boström.

Vad betyder det för dig då att gå dit och käka?

– Jo, det är jättebra för sitta hemma och äta ensam, det är inte roligt.

Det är fullt ös vid boulebanorna, men just nu är det bara pensionärer här för ungdomarna går ju i skolan. När banorna gjordes i ordning hjälpte ungdomarna till att köra massor med grus i pensionärernas skottkärror.

– Främst var det hästtjejer för de var ju starkare än pensionärerna, och så är man där nere tillsammans och spelar och träffas och snackar, berättar Elisabeth Gustafsson (S), kommundelsnämndens ordförande.

Men Doris Svensson, som just har förlorat en boulematch och sätter sig med lite fika och en kaffetermos, har inte träffat några ungdomar här nere än. De är nog här på kvällarna när vi inte är här, säger hon. Men kommundelens ambitioner, att skapa möten över generationsgränserna låter trevligt:

– Det är ju trevligt i så fall.

Varför då?

– Jo, de kanske tycker vi är gamla vet du.

Så de kan bli av med sina fördomar menar du, för det är ni inte?

– Just det, det är vi inte. Fast de tycker nog det, säger Doris Svensson.

Ulf Nilsson, rektor på Södermöreskolan, är chef över fritidsledarna som har fått söka om sina tjänster eftersom de kommer få nya arbetsuppgifter.

– Vi jobbar redan i dag med att försöka få in föreningar och studieförbund i verksamheten, den stora förändringen är att man ska jobba med hela åldersspannet, säger han.

Men det är inte meningen att fritidsledarna ska leda alla aktiviteterna, de ska fortfarande ha tid att fokusera på ungdomar som vill ha en paus från andra vuxna, och fylla en särskild social funktion för dem:

– Det är ju en väldigt viktig uppgift för dem fortfarande. Det handlar om att få in andra krafter i de här aktiviteterna, säger Ulf Nilsson.