1 av 4
Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
2 av 4
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
3 av 4
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
4 av 4
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Oskarshamns flygplats kan läggas ner

Kommundirektören: Fungerar att köra från Kalmar
1:16 min

Oskarshamns flygplats kan snart komma att vara borta. En utredning om flygplatsens framtid pågår, och beslutet kan bli att kommunen lägger ner flygplatsen som till allra största delen används av företagen i området.

Från företagen ser man inte flygplatsen som någon nödvändighet säger Ann-Christin Wösu som är kommundirektör i Oskarshamn:

– Den allmänna inställningen har varit att det är positivit och bra med en flygplats i Oskarshamn men att man kör ganska mycket redan i dag från Kalmar och att det också fungerar bra. Om bara transporten mellan Kalmar flygplats och Oskarshamn fungerar.

Det är inte många oskarshamnare på väg på semester, eller andra resor, som valt flygplatsen på hemorten – utan det är i stort sett bara företagen som köper biljett till flygningarna.

Att man behållit flygplatsen så här länge beror till stor del på att SKB behövde tillgång till en flygplats i väntan på beslut om slutförvar. Men något slutföravar blev det ju inte i Oskarshamn.

Utredningen blir klar i vår och sedan ska politikerna säga sitt om flygplatsen som kostar kommunen mellan fyra och fem miljoner kronor om året.

Det betyder att kommunen lägger runt 400 kronor per passagerare för att ha en flygplats.

– Då har man anledning att fundera om det är en kostnad vi ska fortsätta att ta, säger Ann-Christin Wösu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".