Nu startar nya rättegången mot 56-åringen

2:09 min

I dag, måndag, inleds rättegången i Göta hovrätt mot den 56-årige man som fälldes för dubbelmordet i Flakeböle på Öland i Kalmar tingsrätt. Mannen har hela tiden nekat till anklagelserna om mord och mordbrand.

Så här sa 56-åringen gråtande under förhandlingarna i tingsrätten i höstas:

– Jag har inte gjort det, jag har varit dömd av alla nu i sex-sju år för allt som har hänt, men de kan inte peka på någonting jag har gjort. 

Men Kalmar tingsrätt menade att 56-åringen var skyldig till att ha mördat paret i Flakeböle på Öland och dömde honom till livstids fängelse.

Det var på luciadagen 2012 som 56-åringen kom hem till Flakeböle. Han var i ekonomisk knipa och rykten om det paret i Flakeböle, som också var hans vänner, gjorde gällande att de kunde ha mycket kontanter hemma.

Dagen efter skulle 56-åringen och hans familj åka till Stockholm på en liten semester men på kontot var det tomt. Han var dessutom jagad av Kronofogden där han hade stora skulder. Trots att han hade lovat sin sambo hade han inte fått tag på pengar under luciadagen och nu ville han låna pengar av paret i Flakeböle.

Enligt åklagare Thomas Hagman hade 56-åringen planerat att mörda paret genom att ta med sig ett hagelgevär och en dunk med diesel att tända eld med. Han hade stängt av sin mobiltelefon och inväntat mörkret. Sedan misstänks han ha slagit ner mannen och skjutit kvinnan, för att sedan skära upp ett kassaskåp och tända eld på garaget där mordet begåtts.

Ett litet blodstänk från den mördade mannen på 56-åringens hagelgevär, samma typ av hagelgevär som kvinnan hade skjutits med, har blivit åklagarens starkaste bevis i målet. Men 56-åringens försvar har hävdat att blodstänket i alls behöver ha kommit dit i samband med mordet.

Det är fortfarande inte bevisat att det rör sig om en ensam gärningsman och 56-åringen är inte heller bunden till mordplatsen. När mordet begicks är också oklart. Tingsrätten valde att ta fasta på vittnesuppgifter om vilka tider paret brukade äta, eftersom man hittat halvgräddad lufsa i ugnen. Men försvaret har hävdat att mordet begicks lite senare på kvällen, i samband med att flera vittnen hört hagelskott avlossas. Det var vid en tidpunkt då 56-åringen var på en annan plats.

– Det här ger min klient alibi, sa advokat Claes Möllersten till P4 Kalmar efter förhandlingarna.

Åklagaren har hävdat att det var lösa hagelpartoner som exploderade i samband med branden som hördes.

Fallet med dubbelmordet i Flakeböle är speciellt eftersom 56-åringen tidigare varit misstänkt för ett liknande brott 2006. Han friades då av Kalmar tingsrätt. Många på norra Öland trodde då att han var skyldig och många vände honom ryggen. Men det nu mördade paret var några av de som trodde på och stöttade honom.

– De trodde på mig, pratade inte skit om mig, ljög inte om mig, sa 56-åringen i tingsrätten.

Efter förhandlingarna i tingsrätten i höstas har polisen utrett en del tekniska detaljer som det uppstått frågetecken kring.

Polisen har provskjutit det hagelgevär som man tror att 56-åringen använt för att mörda kvinnan med. Vid obduktionen av kvinnan hittade man en mängd hagel främst i bålen på henne. För att försöka avgöra ungefär på vilket avstånd som kvinnan skjutits har polisen provskjutit hagelgeväret på olika avstånd och sedan analyserat på vilket sätt haglen har spridit sig. Enligt den analysen har kvinnan skjutits på ett avstånd på mellan sju och nio meter.

Enligt kriminaltekniker vid polisen i Kalmar län innebär provskjutningen att det är tekniskt möjligt att kvinnan har skjutits i garaget, precis som åklagaren tidigare hävdat.

I polisens tidigare utredning har det kommit fram att gärningsmannen troligen flyttat ett stort tungt skåp i garaget. Det var osäkert hur tungt det skåpet egentligen var och om en ensam person alls skulle ha klarat att flytta det.

Tingsrätten skrev i sin dom att polisutredningen inte kunnat utesluta att det var fler än en gärningsman inblandade i mordet. Det tunga skåpet kanske hade flyttats av två personer.

Nu har polisen dubbelkollat det här genom att testa att flytta det nu brandskadade skåpet fyllt med stora stenar för att göra det extra tungt. Man kom då fram till att en ensam person kunde flytta skåpet genom att knuffa det från sidan.

Dessutom har polisen testat den mobiltelefon som 56-åringen använde. Han hävdade under förhandlingarna att den ibland stängde av sig av sig själv, men enligt polisens tester har mobiltelefonen fungerat utan problem under de veckor som de testat den.