Västerviks Museum vill satsa på interaktiv Marsutställning

4:19 min

Västerviks museum vill satsa mer på att göra utställningen om Mars Makalös mer visuell och interaktiv – utan att man för den skull måste bärga och konsevera delar från 1500-talsvraket. Museet har sökt pengar från Västerviks kommun för att kunna undersöka vilka tekniker som kan användas.

Veronica Palm, arkeolog och den som ansvarar för Mars-utställningen på Västerviks museum, säger att de vill titta på exempel som kan visualisera vraket utan att bärga det. Hon säger att det också behövs ur ett utställningsperspektiv eftersom besökarna vill ha fler upplevelser i dag än att bara titta på föremål.

Man har därför kontaktat Visualiseringscenter i Norrköping som ska hjälpa museet med att ta fram olika sätt att framhäva utställningen om Mars med nya metoder: 

– Kanske visa 3D-film, en 3D-modell man kan stiga in i. Vi har pratat om att kunna göra en fysisk skalenlig kopia av delar av vraket, men vi får se lite, säger hon och säger att det är experter – inte de på museet – som får titta närmare på vad som är möjligt att göra.

Men redan nu har dykföretaget Ocean Discovery i Västervik som hittade Mars sommaren 2011 börjat använda flera tekniker som ska kunna dokumentera vraket och som kan användas bland annat i forskning men även i utställningssyfte.

– Vi har börjat prova olika tekniker sedan i somras. De innefattar 3D-scanning, vilket innebär att man kan göra 3D-modeller av delar av vraket eller hela vrakplatsen och så bearbetar man dem. Och så kan man presentera dem antingen i hologramform eller i 3D-filmer men även skriva ut dem i en 3D-printer så man kan få fram delar från vraket utan att bärga dem, säger Richard Lundgren från Ocean Discovery.

– I sina separata delar är tekniken inget nytt – men att sätta dem samman i en produktionskedja på en marinarkeologisk plats har aldrig gjorts förut.

Dykföretaget tror mycket på så kallad "icke destruktiv arkeologi", alltså att kunna forska, upptäcka, visa och återskapa delar av vraket utan att lyfta det. Det kan också spara en hel del pengar eftersom bärgning och konservering skulle kosta enorma summor.

Om förstudien blir av vet man ännu inte – allt hänger på om museet får de 150 000 kronor man begärde från Västerviks kommun.

Den 31 maj 2014 är det exakt 450 år sedan Mars sjönk och då har museet återinvigning av utställningen. Redan då kommer det att finnas nya inslag som Ocean Discovery ligger bakom, men men exakt vad vill man i dag inte avslöja. 

Fakta: Mars Makalös upptäcktes 2011

Mars Makalös förliste 1564 i strid med danskarna utanför Ölands norra udde.

Vraket upptäcktes sommaren 2011 av det Västerviksbaserade dykföretaget Ocean Discovery.

Under två somrar har man dokumenterat stora delar av vraket och fyndplatsen.

I augusti 2013 öppnade en utställning om Mars på Västerviks museum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.