En genrebild från ett äldreboende - personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT

Stölder från äldre anmäls inte

Hör Carl-Gustav Rask vid Kronobergspolisen
1:43 min

Polisen tror att det finns ett mörkertal när gäller antalet stölder från äldre på boenden. När man gör husrannsakan hemma hos personer som man misstänker har stulit från gamla så hittar man även annat misstänkt stöldgods än det man letar efter.

– Tyvärr så dyker det här upp vid olika tillfällen under året, då kan vi se hemma hos misstänkta att det finns saker som vi kan anta är stulna men som vi aldrig kommer kunna bevisa varifrån de kommer. Det är människor som i sitt yrke kommer hem till äldre eller jobbar på boenden där äldre kanske handikappade ofta bor, , berättar Carl-Gustav Rask som är chef på brottsamordningsgruppen vid Kronobergspolisen.

I torsdags berättade polisen att man misstänker att en person har stulit ett guldföremål på ett privat boende i Växjö kommun. Samma person dömdes i början av förra året för att ha stulit pengar av en dement kvinna som han hade fullmakt hos.

Carl-Gustav Rask på Kronobergspolisen säger att det är viktigt att inte smutskasta en hel yrkeskår, men att det finns de som inte kan hålla fingrarna borta. Vid tillslag hittar man ofta saker utöver det man från början är ute efter, det kan vara allt från guld och silversmycken till gamla prydnadsbilar från 40-talet. 

– Vårt stora problem är då att de här äldre människorna som vi har anledning att tro har blivit bestulna oftast inte är så klara i huvudet så att de vet vad de har blivit av med.

Carl-Gustav Rask tycker att man ska dokumentera och fotografera saker som finns hemma hos sin mamma eller pappa på boendet om de själva inte kan hålla koll.

I de fallen polisen har en misstänkt på ett visst boende går man igenom de stölder som finns på det boendet sen tidigare för att se om det går att hitta annat.  

– Är de här prylarna verkligen den misstänktes egendom eller kan det vara att han eller hon har stulit dem någonstans?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".