Ankommande färjeresenärer i Visby hamn. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland

Så åker du billigt till Gotland

4:50 min

För de flesta som vill åka färja mellan Gotland och hamnar i Kalmar Län verkar det till sommaren bli billigare att resa med Gotlandsbåten från Västervik än med Destination Gotland via Oskarshamn. Det framgår av en genomgång som Radio Gotland gjort efter att uppstickarbolaget släppt sin sommarbiljettbokning.

Gotlandsbåten säger i sin marknadsföring att de i allt som har med biljetter att göra ska ligga 20 - 30 procent lägre i pris än Destination Gotland. Och om man tittar på enskilda kostnadsposter ligger de generellt lägre. En enkelbiljett för en person kostar 150 kronor på Gotlandsbåten men 200 kronor hos Destination Gotland. En bil kostar 240 respektive 350 kronor. En husbil tar Destination Gotland minst 800 kronor för medan konkurrenten lockar med en femhundring.

Svårt att jämföra

Men jämförelserna är svåra att göra.

Radio Gotland har testbokat och jämfört priser mellan de båda bolagen, och konstaterar att prislistorna har olika konstruktioner vilket gör dem lite orättvisa. Vad som är billigast beror på vart på fastlandet man ska, eller om man är gotlänning eller inte.

En gotländsk familj med två barn som ska göra en weekendresa till Linköping i början av juli tjänar knappt 150 kronor på att resa med Gotlandsbåten, om man jämför med Destination Gotlands mest lika tur dagtid.

En likadan familj bosatt i Katrineholm går miste om gotlandsrabatten på Destination Gotland och tjänar en hel tusenlapp på Gotlandsbåten.

Billigt på natten

Å andra sidan kan den gotländska familjen spara några hundralappar på att resa med Destination Gotlands mest obekväma nattresor.

Men jämförelsen blir knepigare om man tar hänsyn till ombokningsskydd. Det Gotlandsbåten gör är att ta kraftigt betalt för det ombokningsskydd som Destination Gotland bjuder på för mantalsskrivna gotlänningar.

En bilburen stockholmsfamilj förlorar tre timmar på att resa via Västervik istället för Nynäshamn.

En malmöfamilj förlorar nästan två timmar på att välja Västervik istället för Oskarshamn.

För tidigt boka husvagn

Men om restid inte är ett argument, under till exempel semester, så är den ekonomiska kalkylen alltid till Gotlandsbåtens fördel - särskilt för de som bor på fastlandet.

Fortfarande är dock Gotlandsbåtens bokningssystem inte komplett. Det går till exempel inte att boka husvagnar eller sittplatser ännu. Bolagets VD Lars Meijer säger till Radio Gotland att detta kommer att lösas under våren.

Dessutom kommer Gotlandsbåten inte att klara av att gå enligt turlistan, vid ett 20-tal avgångar, men där handlar det om förseningar på cirka 15 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista