Instagrambilder speglar Sverige

2:01 min

Svenskarna fotograferar mer än någonsin och de plåtar gärna natur och motljus. Den slutsatsen kan man dra efter fotoprojektet #enjoy sweden där 60 000 bilder har samlats in via instagram. Nu har ett par hundra av dem resulterat i en bok och en utställning på Landskrona konstmuseum.

– Vem som helst har kunnat skicka in bilder och vissa motiv har varit mer populära än andra, säger kuratorerna Albin och Oskar Ponnert.

– Folk rör sig mycket ute i naturen och golk hakar upp sig på träd och svampar och plåtar det. Träd i motljus är väldigt populärt och även dimma och dis, säger Albin och Oskar Ponnert.

Vad kan man utläsa av dethär?

– Jag tror att folk tar väldigt direkta bilder, saker man gillar, där man går på magkänslan.

Kanske har fotograferandet blivit mer känslomässigt styrt, genom att nästan alla idag har en kamera i mobilen, som kan användas omedelbart efter att man har en ingivelse att avbilda något, säger de.

Tekniken har förändrat motiven, förr skulle ju aldrig någon få för sig att plåta maträtten man har på framför sig på tallriken. Annars är det rätt svårt att hitta mer generella utmärkande drag för allmänhetens bilder, mer än att vissa utvecklats sin speciella estetik och att man fick in mycket mer bilder där fotografen var kvinna än man.

Däremot har vissa motiv av någon märklig anledning varit överrepresenterade och lite tröttsamma i sorteringsarbetet.

– Vissa motiv har varit återkommande. Det var väldigt mycket bilder på bryggor, man började bli mätt på det efter ett tag. De var ofta tagna i ett lågt perspektiv utifrån stranden, tomma bryggor rakt ut mot vatten.