Herr Christopher O´Neill och Prinsessan Madeleine i samband med Drottningens 70-årsdag. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Prinsessan Madeleine föder i USA

Prinsessan Madeleine har tillsammans med sin man herr Christopher O'Neill beslutat att deras barn ska födas i New York. Födseln är beräknad till slutet av februari. Skribenten och hovexperten Roger Lundgren tror att Madeleines val att föda i New York är ett rent praktiskt beslut.

--Hon har haft en jobbig graviditet, hon ställde in Nobelfesten till exempel, och det blir helt enkelt mer bekvämt att föda där än i Sverige.  -Men många här hemma blir nog besvikna, man vill ha sin prinsessa hemma i Sverige, som en del av kungafamiljen. Det faktum att Madeleine kommer att föda utomlands cementerar ett avstånd till henne.

  TT : Vad har beslutet för konsekvenser? 

--Det har ingen konstitutionell betydelse var hon föder, eftersom kungen och drottningen har gett tummen upp till det här.  -I dag lever vi i en global värld, vi bor runt om i världen och upplever nya saker. Det blir ett internationellt barn som får det bästa av olika världar, säger Roger Lundgren.

TT/SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".