I stora delar av Sverige slog kylan till i natt. Foto: Amy Sancetta/TT.

Vintern kan slå till under söndagen

Gränsen mellan varm och kall luft
1:46 min

Halkan slog till mot stora delar av landet i samband med att temperaturerna sjönk under lördagen. Under söndagen förväntas det bli minusgrader i större delen av sydsverige. Norra Kalmar län och Öland kan då få en hel del snö och besvärligt väglag.

Therese Fougman, meteorolog på SMHI, förklarar var halkrisken är som störst.

– Det är i gränslandet mellan den varma luften i söder och den kalla i norr. Den gränsen går nu genom Östergötland och södra Värmland. I gränszonen faller nederbörden både i form av snö och regn, omväxlande. Det kan ställa till det om det regnar på kalla vägbanor och blir sörjigt, sa hon vid lunchtid på lördagen..

I stora delar av Sverige slog kylan till natten mot lördagen efter några milda vinterveckor. Och när temperaturen går från plus till minus, blir vägytorna kalla, vilket innebär att det kan bli riktigt halt om det regnar och fryser till, och sen snöar ovanpå det.

Under söndagen ska snöfallet över Norrland lugna ner sig, medan kylan flyttar söderut.

Snöröjningen på de vägar som Trafikverket ansvarar för har hittills gått enligt plan, säger Roger Falk, presskommunikatör på myndigheten.

– Men samtidigt har vi inte resurser att ha en snöplog på varje väg samtidigt. När det kommer mycket snö måste varje bilist vara beredd på att det kan vara halt. Vi prioriterar de stora vägarna. Det betyder att det plötsligt kan bli halare när man kör av från motorvägen till en mindre väg.

Så ser prognosen ut

Söndag: Först milt med några plusgrader. Under förmiddagen rör sig ett område med snöfall in norrifrån. Nederbörden kan börja som regn men den övergår allt mer i snöfall då temperaturen faller. Mest snö väntas i länets norra delar och på Öland. Temperaturen faller som sagt, från ett par plusgrader på morgonen till ett par minus under sena eftermiddagen. Vinden blir nordlig eller nordvästlig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".