Ek inte orolig för jämställdhet

3:46 min

--Centern är inne på tredje kvinnliga partiledaren. Tre av våra fyra ministrar är dessutom kvinnor, så vi är långt komna när det gäller jämställdhet. Det sa miljöminister Lena Ek när hon kommenterade att Center-stämman i Kalmar placerade två manliga veteraner högst upp riksdagslistan.

Listan toppas av Anders Åkesson från Kalmar som varit partiets riksdagsledamot sedan 2006. Som tvåa placerades Leif Larsson från Vimmerby som varit kommunalråd i Vimmerby och ordförande i Regionförbundet, men inte stått så högt upp på riksdagslistan tidigare.

 Första kvinnan, Christina Davidsson från Nybro placerades först på tredje plats. I förra valet var kommunalrådet i Borgholm Lisbet Lennartsson tvåa på listan, följd av två andra kvinnor.

Listan fastställdes efter en mycket noggrann nomineringsrpocess där centermedlemmarna fått säga sitt. Att två män som blir 60 eller däröver under mandatperioden är inte något som miljöministern reagerade på.

--Nej, våra listor är jämställda och jag är inte orolig för förnyelsen. Vi har fått över 300 nya medlemmar i Kalmar län nyligen, sa Lena Ek bl a.

Miljöministern fanns på plats, dels för att hon har förankring i länet. Hon är uppvuxen i Mönsterås. Ett syfte var också att hon skulle tända gnistan hos centerfolket inför "supervalåret".