Vänsterpartiets kongress på Münchenbryggeriet. Jonas Sjöstedt blir omvald till partiledare. Foto: Jessica Gow/TT.

Nej till hårdare styrning av V-kongressdebatter

1:57 min

Politiskt har Vänsterpartiets kongress varit en framgång för partiledningen. Partiordföranden Jonas Sjöstedt har fått ombudens stöd för att valrörelsen ska fokuseras på partiets motstånd mot vinster i välfärdsföretag.

Däremot säger kongressen nej till partiledningens försök att styra kongressdebatterna hårdare.

– Problemet är att vi är ett demokratiskt parti, en medlemsdriven folkrörelse och inte ett simpelt företag med bolagsstämma utan vare sig själ eller hjärta, sa Daniel Sestrajcic.

Partiledningen hade velat att varannan kongress ska styras hårdare. Alla ämnen ska inte tas upp på kongresser under valår.

Men det här fick man inte gehör för bland ombuden. Mycket av debatten på partiets kongress i Stockholm har handlat om just demokratin inom partiet. Många har ogillat att partiledningen själv vill spika valplattformen inför riksdagsvalet, men efter en lång debatt vann ändå partistyrelsen den frågan.

Mest känslor och debatt på kongressen har hittills gäll ett ordval, där partiledningen också fick backa i slutändan. Det handlade om ordet omtanke som partiet valt att lyft inpå flera ställen i sitt strategidokument, något som både Sverker Åslund och Linda Larsson hade svårt för.

– Omtanke det är det alliansen kallar när de slänger några hundralappar till pensionärerna för att de ska hålla tyst. Jag vill inte ha en regering som visar mig omtanke. Jag vill ha en regering som visar mig solidaritet, sa Linda Larsson.

– Hur skulle det låta om vi på Första maj skanderade "Internationell omtanke”? Det går ju inte ens att rimma på, sa Sverker Åslund.

Straxt före lunch omvaldes Jonas Sjöstedt som partiledare. Nu på eftermiddagen har debatten bland annat handlat om partiets profilfråga vinst i välfärden, där det finns de inom partiet som vill ha ett totalförbud mot all välfärd som inte är offentligt driven.

Men Karin Rågsjö från partistyrelsen varnade för en sådan politik.

– Det är de stora drakarna vi ska koncentrera oss på. Vi vill eliminera vinstintresset, det vet vi alla. Men vill vi eliminera Basta arbetskooperativ som arbetar med missbrukare, vill vi eliminera Fryshusets skola. Det tror inte jag att vi vill, sa Karin Rågsjö.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista