Sverige

Män toppar drunkningsstatistiken -överskattar sin fysisk

Med en fin sommar sköt antalet drunkningsolyckor i höjden. Men inte bland de unga, utan bland män över 50 år. Det är en grupp som tycks överskatta sin fysiska kapacitet. I fjol dog 129 svenskar i drunkningsolyckor, enligt Livräddningssällskapet. Det är den högsta siffran på flera år.

Siffran har en given koppling till alla vattenaktiviteter under den varma och soliga sommaren.

Ökningen skedde inte bland barn och ungdomar, utan i gruppen 50 år och äldre. Och i de allra flesta fall var den förolyckade en man.

Så brukar det se ut. SLS generalsekreterare Karin Brand uttrycker det rakt på sak: 

– Vi har jobbat hårt för att få män över 50 att förstå att de inte är så starka som de tror. Men vi når inte fram. De vill banne mig inte höra på.

Attitydundersökningarna talar sitt tydliga språk: Män tycker att de är kompetenta, starka och utan behov av flytväst. 

– Det är väl sjuttsingen också. Jag vet inte vad man ska ha för budskap, men snälla män - se till att komma hem. Era familjer behöver er. Tro inte att du har den kapacitet du hade i lumpen, säger Karin Brand.

SLS har en nollvision vad gäller drunkningsolyckor. Om den ska förverkligas måste man börja med barnen, enligt Karin Brand: 

– Om alla i tidig ålder lär sig att simma och hantera nödsituationer kan vi kanske på 30 års sikt få ned drunkningstalen.

För det krävs att kommunerna satsar mer på simundervisningen i skolan och ser till att även förskolebarnen får lära sig vattensäkerhet, fortsätter hon. Men det krävs också att föräldrar och andra närstående inser riskerna.

– Barn får aldrig, aldrig släppas med blicken och aldrig vara på längre än en armlängs avstånd. Ett barn kan drunkna på 20-30 centimeters djup. Är det någon gång barnet ska vara i fokus är det vid eller på vatten, säger Karin Brand.