Kallare -då stiger elpriset!

När kylan nu slår till kan det vara dags att se över sin elförbrukning. Det gäller särskilt de som har rörligt elprisavtal. Elpriset är extremt väderberoende. Kallare väder leder till ökad elförbrukning för att hålla våra bostäder varma. Och det i sin tur leder ofelbart till stigande elpriser.

 Men det finns många sätt att hålla elräkningen i schack. Energimyndigheten har en uppsjö energispartips för dem som bor i villor, bostadsrätt och lägenhet.

  Det enklaste är att inte ha elektronikprylarna på stand by-läge när de inte används. Vänta med tvätten tills du har så mycket smutstvätt att den fyller maskinen och tvätta i lägre temperaturer om det är möjligt. 40 grader i stället för 60 grader nästan halverar energianvändningen.

  Och om du inte gjort det redan, byt till lågenergilampor eller LED-lampor. De är dyrare att köpa men det tjänar man in på minskad energiförbrukning.

  Håll inomhustemperaturen 20 grader, gärna lägre i sovrummet. Reser du bort räcker 15 grader.

  Och de elkunder som inte själva valt elavtal får lätt ned sin elräkning genom att göra just det, välja ett elavtal. Enligt elpriskollen.se har kunder som inte valt betalat 1,3 miljarder kronor mer under det senaste året än kunder som haft rörligt elavtal.

Så mycket drar dina apparater

  En kilowattimme räcker till olika mycket beroende på vilken effekt apparaten har. Här några exempel:  Hårtork med effekten 1 600 watt i 37,5 minuter.   Spisplatta med effekten 1 500 watt i 40 minuter.  Mikrovågsugn med effekten 1 500 watt i 40 minuter.  Vattenkokare med effekten 1 500 watt i 40 minuter.  Dammsugare med effekten 1 400 watt i 43 minuter.  Brödrost med effekten 1 000 watt i 1 timme.  Kaffebryggare med effekten 800 watt i 1 timme och 15 minuter.  Glödlampa med effekten 40 watt i 25 timmar.  Lågenergilampa med effekten 9 watt i 111 timmar.  Laddare till mobiltelefonen med effekten 5 watt som sitter i uttaget i 200 timmar.  Plasma-tv 42 tum med effekten 220 watt i 4 timmar och 30 minuter.  LCD-tv 42 tum med effekten 128 watt i 7 timmar 48 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.