Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio.

Fler smittade av dödlig bakterie

Ytterligare fyra personer vid Centrallasarettet i Växjö är smittade av den aggressiva tarmbakterien Clostridium difficile typ 027, som slagit till även i Kalmar län. Förra veckan visade det sig att två personer avlidit på grund av smittan, och flera blivit sjuka men återhämtat sig.

Nya provsvar visar att smittan spridit sig till ytterligare två avdelningar på sjukhuset. De fyra nu smittade patienterna är alla över 70 år och har fått antibiotikabehandling.

Tre av dem har blivit friska och åkt hem, medan en äldre man i 90-årsåldern fortfarande ligger kvar på sjukhuset för behandling. Arne Runehagen, smittskyddsläkare i Kronobergs läns landsting, bedömer att mannen kommer att klara sig.

– Vi kommer säkert att hitta fler patienter, det tror jag. Man kan insjukna flera veckor efter avslutad antibiotikakur, säger Arne Runehagen.

Nu fortsätter sjukhuset att arbeta med skärpta städrutiner som klorstädning och isolering av smittade personer. Prover tas också på alla patienter som misstänks vara smittade av typ 027.

Clostridium difficile typ 027 ger diarré och hög feber. Oftast utbryter sjukdomen hos personer som tagit antibiotika och på så vis fått den naturliga bakteriefloran i tarmen utslagen, vilket gör att typ 027 kan växa till.

Utökad provtagning

Folkhälsomyndigheten erbjuder nu smittskyddsläkare och mikrobiologiska laboratorier i landets landsting en extra provtagning av Clostridium difficile.

– Alla kan skicka in. Vi förstärker tillfälligt övervakningen för att se huruvida läget har förändrats nationellt under sista tiden. Normalt övervakas bakterieisolat av Clostridium difficile två gånger per år, säger Thomas Åkerlund, enhetschef och mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista