56-åringen i desperat behov av pengar innan dubbelmordet

4:09 min

Under förmiddagen inleddes förhandlingar i Göta hovrätt mot den man som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för dubbelmordet på Öland i december 2012. Åklagaren har under dagen gått igenom den bevisning som ligger till grund för åtalet. 56-åringens motiv ska ha varit att få tag på pengar.

Den 56-årige mannen var desperat och kontaktade folk i ytterkanten av sin bekantskapskrets för att få tag på pengar.

– Det visar hur desperat han var, säger åklagare Thomas Hagman.

56-åringen kom in i hovrätten med en jacka över huvudet för att undvika att hamna på bild. Han var klädd i en ljusblå kortarmad skjorta - samma skjorta som han bar vid tingsrättsförhandlingarna.

Åklagaren inledde sin sakframställan genom att berätta om både det mördade paret och den åtalade 56-åringen. Då nämnde han för hovrätten att 56-åringen tidigare varit åtalad för ett annat dubbelmord på Öland, där en nära släkting till honom mördades. 56-åringen friades från den, men åklagaren valde ändå att ta med den i sin beskrivning av mannens bakgrund.

Under dagen har åklagaren gått igenom den tekniska bevisningen. Han har gått igenom 56-åringens dåliga ekonomi och hur 56-åringen har gjort av med mycket pengar och satt sig skuld, trots att han under en period efter det första åtalet 2006 och 2007 fått bättre ekonomi.

Det har förekommit mycket rykten om spelande men det verkar inte finnas någon grund för det, enligt åklagare Thomas Hagman.

I beskrivningen av mordet har man under dagen fått en lite klarare bild av hur åklagaren menar att mordet har gått till. Det ser ut som att gärningsmannen först har mördat mannen genom flera slag i bakhuvudet inne i garaget.

Något, kanske skrik eller andra ljud, har gjort att kvinnan sedan skyndat sig ut i garaget och det verkar som att hon sedan blivit skjuten när hon gick in genom dörren. Sedan har gärningsmannen släpat in kvinnan och placerat henne i närheten av mannen.

Enligt åklagaren har gärningsmannen, efter att han skurit upp kassaskåpet med en vinkelslip, tänt eld på kropparna - allt medan mannen fortfarande var vid liv men i ett hjälplöst tillstånd.

Efter det har han låst två dörrar till garaget och även dörren till boningshuset, menar åklagaren. Enligt åklagaren är det oklart om gärningsmannen varit inne i huset, där det fanns ett kassaskåp som var öppet. Där fanns det dock en del pengar kvar, så troligen har gärningsmannen inte varit där.

I ugnen stod en halvgräddad lufsa, men ugnen var avstängd. Den halvfärdiga maten visar, enligt åklagaren allra tydligast vilken tid som mordet bör ha begåtts. Något han baserar på vittnesuppgifter kring vilka matvanor det mördade paret hade.

Försvaret har tidigare hävdat att mordet har begåtts ett par timmar senare än vad åklagare och polis menar, eftersom flera personer säger sig ha hört skott i området då. Det vid en tidpunkt när 56-åringen har alibi.