Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Vårdens kostnader för bemanningsbolag fortsätter öka

1:18 min

Landstinget har inte gett upp möjligheten att minska sitt beroende av hyrläkare. Det säger personaldirektör Peter Rydasp med anledning av de fortsatt ökade kostnaderna för bemanningsbolag. Och förutom att skapa bättre arbetsvillkor så är också pengar ett instrument för att lyckas, säger han.

I Kalmar läns landsting har kostnaderna för hyrläkare ökat från 60 för ett par år sen till 80 förra året och 90 i år.

Självklart hade de haft en kostnad även om de haft fast anställd personal, men hyrläkarna är ändå dyrare. Och det är i grunden inte bara av ekonomiska skäl som landstingen försöker öka antalet fast anställda läkare.

Det krävs också fast anställda läkare för att arbetsplatserna ska kunna utvecklas - och ta hand om läkare som är under utbildning till att bli specialister. Och här är det viktigt att lyckas, för de är de yngre läkarna som man framförallt ställer sitt hopp till för att lyckas på sikt.

Landstingens mål

2012 antog landstingen i Sverige en gemensam strategi om att halvera kostnaderna för hyrpersonal under 2014 jämfört med 2011.

Nu ser kostnaderna i stället ut att öka 2013. Målet ser alltså inte ut att nås, trots att vissa landsting vänt trenden och lägger ut mindre pengar på hyrpersonal under 2013.

Den inhyrda personalen svarar för ungefär två procent av landstingens lönekostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista