Christiane Schinabeck och Petra Hinnen. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Landstinget fortsätter rekrytera läkare utomlands

2:23 min

Kalmar län fortsätter att vända sig till utlandet för att lösa läkarrekryteringen i landstinget. Medicinkliniken i Oskarshamn vände sig till Holland och Tyskland med en annons, vilket resulterade i att bland andra Christiane Shinabeck från tyska Munchen nu har jobbat där sedan november.

Medicinkliniken i Oskarshamn valde att annonsera utomlands efter att de tappat flera läkare. Orsaken till det sistnämnda var delvis att många gick i pension, men också att många valde att flytta när de väl blivit specialister.

Annonsen publicerades både i Tyskland och Holland. Christiane Schinabeck läste den och nappade - nu har hon och hennes man flyttat till en by utanför Mönsterås. De gillar den svenska naturen och jobbet som läkare här innebär också större utvecklingsmöjligheter än i Tyskland.

– Jag har alltid funderat på att flytta till ett annat land och jag tycker om Sverige eftersom det finns så mycket olika natur här, och arbetsmiljön här är dessutom mycket bättre än den i Tyskland, säger hon till P4 Kalmar.

Hon kommer på medicinkliniken under året även att få sällskap av tre holländska läkare - som väljer att lämna sitt hemland för Sverige och Oskarshamn, och jobba för verksamhetschefen Petra Hinnen som själv är från Holland.

– Vi har absolut varit jättenoga med att välja dem som verkligen vill emigrera, och de som verkligen också kan sätta upp en verksamhet och vill stanna här. Så jag tror på att vi kommer kunna bygga upp en homogen och fast stab här under de närmaste åren, säger hon.

Det finns åtskilliga läkare med internationell bakgrund i Kalmar läns landsting. Många kom hit i den särskilda satsning som gjordes på att rekrytera läkare från Polen för 10-15 år sedan.

När P4 Kalmar frågar personaldirektören Peter Rydasp om vilka som är de främsta strategierna för att lösa läkarförsörjningen är också läkare från utlandet ett av de tre spår han lyfter fram.

Dessutom talar många landsting nu om att de måste bli bättre på att locka hem de 2 500 svenska studenter som studerar utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista