1 av 2
Skorstenen från den nya kraftvärmepannan i Västervik. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
2 av 2
Kontrollrummet på kraftvärmeverket i Västervik. Fredrik Nelson, drifttekniker övervakar och Bengt Ankarvall, affärsområdeschef på Västerviks miljö- och energi tittar på. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Ny kraftvärmepanna bekänner färg i kylan

"Normalt hade vi fått stötta med olja vid den här tiden"
1:37 min

Den nya kraftvärmepanna som byggts vid Stegeholmsverket i Västervik för över 300 miljoner kronor, har sedan en tid tillbaka börjat att användas. Fortfarande är den i provdrift men har fungerat bra trots att kylan slagit till.

Tidigare har man behövt stötta kraftvärmepannan med eldning av fossila bränslen vid köldknäppar, men det har ännu så länge inte behövts.

Totalt kontrolleras numera fem pannor från kontrollrummet på Stegeholmsverket i Västervik. En panna finns i Gamleby, en i Ankarsrum och så numera tre i Västervik - varav en av dem är den nya som kan elda lika mycket sopor som de andra två tillsammans.

Den nya pannan är inte bara större, den är också flexiblare. För även om man tidigare eldat med hushållsavfall i de andra så kan den nya även elda returträ och biobränsle. Dessutom kommer den i full drift producera el. 30 gwh/år vilket mostvarar ungefär 1500 villors årsförbrukning.

Fasar ut fossila bränslen

Allt handlar om att säkra värmeleveranserna till ett växande fjärrvärmenät och för att minska behovet av fossila bränslen, något som redan visat sig fungera nu när kylan väl slog till säger Bengt Ankarvall, affärsområdeschef på Västervik Miljö & Energi och ansvarig för projektet med den nya pannan.

– Normalt hade vi fått stötta med olja vid den här tiden, men nu kör vi med fast bränsle i anläggningen här istället, och det är en del som är tanken. Vi fasar ur den fossila andelen bränsle här, minimerar det.

Hittills har man inte behövt använda sig av olja alls sedan den nya pannan togs i provdrift. Än så länge är det just det som gäller. Västerviks Miljö- och energi har ännu inte tagit över den från leverantören rent konkret ännu. Men det räknar man med att göra inom några veckor.

Mer sopor att elda med

Men med en större panna krävs också mer sopor att elda. Från årskiftet har man därför nya avtal som gör att man i Västervik tar emot nära 27 000 ton mer än tidigare. En del av det kommer från KSRR - Kalmarsundsregionens renhållare men även från Åtvidaberg och Valdermarsvik.

Bengt Ankarvall säger att det är nödvändigt för totalt kan man nu med den nya pannan elda nu upp emot 85 000 ton avfall per år i Stegeholmsverket, det är i alla fall vad man har miljötillstånd för, nära en fördubbling mot tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".