56-åringen i hovrätten. Foto: Sigrid edsenius/Sveriges Radio

Dubbelmordet i Flakeböle: Skottens tidpunkt kan bli avgörande

5:18 min

På tisdagen fortsatte rättegången i Göta hovrätt om dubbelmordet i Flakeböle på Öland för ett drygt år sedan. Under dagen har åklagaren och advokaten berättat om vad de menar har hänt. I målet har uppgifter om skott som avlossats i området kommit att få stor betydelse.

Claes Möllersten lyfter fram de hagelskott som tre personer i området hört kring sjutiden. Ett par av vittnena har sagt sig ha hört dubbelskott, men åklagaren har hävdat att kvinnan dödats med endast ett skott.

Samtidigt har det kommit fram under hovrättsförhandlinngarna att det inte är helt utrett hur många hagel som dödade i kvinnan. Tidigare har åklagaren redovisat att man har räknat antalet hagel, men man har dessutom tagit bort 43 hagel ur kroppen.

Om den röntgenbild som man sedan räknat hagel på är tagen före eller efter man tagit bort 43 hagel är än så länge oklart. Det kan avgöra om det var ett eller två hagelskott som avlossades mot kvinnan.

Åklagaren sade tidigare under förhandlingarna att det verkar osannolikt att det ska ha varit två skott, men det är alltså inte helt utrett.

Om det varit ett eller två skott kan ha betydelse eftersom vittnen tidigare har berättat att de hört dubbelskott i området vid en tidpunkt då 56-åringen hade alibi.

Åklagaren menar att hagelskottet som dödat kvinnan har avlossats inomhus, men försvaret menar att kvinnan istället dödats utomhus.

Det är heller inte utrett om mannen och kvinnan dödats samtidigt. Inte heller vet man om branden har startat i samband med mordet eller inte, menar Claes Möllersten.

Han hänvisar till den analys som räddningstjänsten gjort där man kommit fram till att branden bör ha startat på fredagsmorgonen.

Claes Möllersten menar också att det finns vissa oklarheter kring blodstänket från den mördade mannen på 56-åringens hagelgevär. Blodet kan ha kommit dit vid något annat tillfälle, menar advokaten.

Claes Mölllersten tog också upp dubbelmordet i Byxelkrok 2006, som 56-åringen friades ifrån.

– Men han har inte friats i folks ögon. Folk på norra Öland har sett på honom med stor skepsis, säger Claes Möllersten.

Han menar att 56-åringen allt sedan det varit utpekad av de boende på norra Öland som enligt honom är ett område där alla känner alla.

56-åringen var i stort behov av pengar i december 2012 och åklagaren har hävdat att motivet till mordet varit ekonomiskt. 56-åringen skulle ha behövt ganska mycket pengar för att rädda upp sin ekonomi, men med tanke på det som hade hänt 2006 och vad alla trodde om 56-åringen efter det, menar Claes Möllersten att det var omöjligt för honom att begå ett sådant här brott.

– Hur skulle han kunna använda ett sånt här stöldbyte? frågar Claes Möllersten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista