Kulturemma djupdök i guldbaggarnas värld

10 min

Vi är inne i galornas tid på året nu. Den kommande tiden ska det delas ut en mängd utmärkelser inom film, musik, idrott och annat. Vår kulturspanare Emma Sandebäck har därför valt att göra en djupdykning i filmens värld i veckans spaning. Läs och lyssna via sverigesradio.se/kalmar 

Emma Sandebäcks kulturspaning vecka 3 2014

Galornas tid är här; guldbaggar (20/1) och grammisar (19/2) ska delas ut, bästa idrottsman och -kvinna utsågs på Idrottsgalan (13/1) såväl som priset årets homo på QX-galan ska tillfalla någon (3/2), och det musikkunniga radiofolket ska säga sitt på P3 Guldgalan (18/1).

Vill man ta del av allt går det utmärkt via TV som sänder de flesta stora galor på ganska hyfsade sändningstider, eller upplever man dem via datorn.

I dag gör vi en djupdykning i filmvärlden och förbereder oss för Guldbaggegalan som går av stapeln på Cirkus i Stockholm måndagen 20/1 kl. 20.00 med Sissela Kyle som programledare.

För egen del känns ett sådant uppdrag som ett självmordsuppdrag – oavsett vilken gala man än leder. Hur käck och rolig programledaren med entourage försöker göra galan känns det som om det är få i publiken som drar på smilbanden för att det som sker är genuint roligt. Hur man får skådespelare, artister, fotbollsspelare eller andra idrottsmän att skratta verkar vara en svår nöt att knäcka.

Ett undantag var Kristallengalan förra året då publiken faktiskt verkade tycka att André Pops och Gina Dirawis sång om att se sig själv i spegeln och göra ett val som svar på Filip Hammars och Fredrik Wikingssons sång från året innan var rolig, vilket den också var (se gärna Kanal 5-gängets version på Youtube och se Pops och Dirawis svar på http://www.svt.se/sport/andre-pops-vadjade-till-filip-och-fredrik-i-sang).

Men, åter till Guldbaggegalan.

I år firar Guldbaggegalan 50 år och sedan 1964 är det Svenska Filminstitutet som utser mottagare av Guldbaggar. Baggarna ska gå till någon ”för framstående insatser för den svenska filmen under det gångna året” ( www.guldbaggen ).

Under den första filmgalan som gick av stapeln på Grand Hotel i Stockholm delades tre baggar ut; bästa regi gick till Ingemar Bergman för filmen Tystnaden, bästa kvinnliga skådespelerska gick till Ingrid Thulin i Bergmans film och bästa manliga skådespelare gick till Keve Hjelm för insatserna i Kvarteret Korpen. Därefter har ca 450 guldbaggar delats ut.

Själva baggen som delas ut tillkom genom en tävling, en tävling omgiven av hemlighetsmakeri där till sist Karl Axel Pehrson avgick med segern. ”Guldbaggen brukar flyga i solskenet på sommaren. Den skimrar nästan som en filmremsa då den flyger förbi. Något av dess sätt att uppträda och leva kan väl vara gemensamt för filmens,” lär Pehrson enligt Guldbaggens egen hemsida ha uttryckt som motiv till varför det blev en bagge. Att konstnären i fråga dessutom var en skalbaggesamlare kanske också påverkade hans val.

Baggen som prisvinnarna får väger 1,2 kg, är tillverkad i koppar som emaljeras och som till sist får sitt skimmer av äkta guld som tillförs. Numera tillverkas dessa av konstsmeden Patrik Sandell, och konstnären Antti Vallin emaljerar dem.

På varje guldbagges bakkropp finns texten “Guldbaggen: komisk, tragisk, bisarr, praktfull – som filmens kontrastrika värld. Dess skimrande flykt – den löpande filmremsan.” inristad, dessutom sätts en graverad platta med namnet på vinnaren samt vinnarkategorin dit.

I år är det två filmer som dominerar galan; filmerna Monica Z och Känn ingen sorg, två filmer med musiken som viktig komponent. Den första av dem är nominerad till elva baggar, den andra till nio.

Nu säger det här i och för sig inte så mycket om man ser till Simon och ekarna som förra året nominerades i tretton kategorier men som ”bara” vann två av dem. Kritiska röster har höjts; varför denna fokusering på ett par filmer? Det har ju gått upp fler svenska filmer förra året som möjligen har fått en eller ett par nomineringar.

Lukas Moodyssons Vi är bäst har nominerats i kategorierna bästa mask/smink, kostym och scenografi. Filmen Hotell av Lisa Langseth är  nominerad i fyra kategorier, likaså Anna Odells Återträffen som i och för sig har fått nomineringar i de klassiska ”tyngre” kategorierna som bästa film, regi och kvinnliga huvudroll.

Filmen Faro respektive Ömheten har fått varsin nominering. Det kan ju vara så att de två som toppar listan är så pass bra att de förtjänar alla sina nomineringar, eller var ligger orsaken till koncentrationen kring ett par filmer?

Flest guldbaggar hemma på hyllan, eller var vinnarna nu gör av sina darlings, har filmaren Jan Troell med hela fem stycken. I år ska baggar delas ut i 19 kategorier, och dessutom ska Gullspiran och Biopublikens pris delas ut.

Gullspiran går till någon som har gjort enastående insatser inom svensk barnfilm. Namnet Gullspiran kommer från geten i Barnen från Frostmofjället och har delats ut sedan 2006.

Biopublikens pris utses som sig bör av biopubliken som mellan 10 och 20 januari kan rösta på tre olika filmer. Förra året tog Sune i Grekland hem priset, en film som biopubliken tyckte om men som hade skrivits ner rätt så rejält av kritikerna.

Vad gemene man tycker om stämmer alltså inte alltid överens med vad kritikerkåren anser. Att det inte är för många familjefilmer, där en hel familj kan gå tillsammans och se en film alla har behållning av, som går upp på svenska biografer kanske har en del med det hela att göra. Eller är det bara så att Hannes Holm gör film som folket tycker om? I vilket fall kan samme regissör få med sig biopublikens pris hem även i år, då hans film Sune på bilsemester tillsammans med filmerna Monica Z och Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann är nominerade till priset. 

Bibliotekarien rekommenderar

Veckans bibliotekarier arbetar på Kalmar stadsbibliotek. Först ut är Pia Ericson som rekommenderar Amanda Hellbergs bok Döden på en blek häst. Pia Ericson menar att detta är en ”otroligt suggestiv bok som förmedlar stämningar på ett fantastiskt sätt. Man ser tydliga bilder och känner nästan dofter”. Huvudpersonen i boken, Maja Grå har rest till England för att gå en konstutbildning i Oxford, dels för att finna sig själv som konstnär, dels för att hitta tekniken i det hon gör. Innan utbildningen startar mördas hennes mamma i just England och Maja reser till Brighton, platsen där det hände, för att hjälpa polisen. Dessutom sker det märkliga saker på elevhemmet i Oxford där Maja bor, och elevhemmet har en mörk historia bestående av ond bråd död. Majas känsliga sinne gör att hon förstår att någon försöker berätta saker för henne genom drömmar och upplevelser.

Pia Ericsons kollega, Suzanne Hammargren rekommenderar boken Kan du säga Schibbolet? Av Marjaneh Bakhtiari, en glad bok som handlar om språk och språktillhörighet. Det är den bullriga, grälsjuka och kärleksfulla invandrade medelklassfamiljen Abbasi som står i centrum. Boken är full av kulturkrockar, inte minst när familjens ungdomar ska resa till Iran. 

Veckans kulturtips

Vill man se heta känslor, tvära vändningar och lår- och vadmuskler spännas till bristningsgränserna så tycker jag en tur till Kalmar Sportcenter på lördag 18/1 kl. 14 är på sin plats. Då spelar FBC Kalmarsund innebandymatch mot IBF Örebro.

Är det alldeles för mycket house-musik i periodpauserna och testosteron i luften för din smak kanske ett biobesök är på sin plats. På flera platser i länet visas filmer som är Guldbaggenominerade just nu.

Här följer några exempel:

I Löttorp kan du till helgen se både Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och Sune på bilsemester. I Emmaboda visas också filmen om den hundraåriga Allan Karlsson, likaså i Oskarshamn där man även kan se 12 Years a Slave, som är nominerad till en Guldbagge i kategorien bästa utländska film. Västerviksborna kan se 12 Years a Slave, Sune på bilsemester och Återträffen, varav den sistnämnda även kan avnjutas i Mörbylånga.

Säkerligen finns fler biografer som visar filmer som kan få priser på måndag, så boka en biljett, ladda med popcorn och njut!