Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Utländska läkare behövs för vården ska klara bemanningen

1:29 min

Att läkare kommer till Sverige för att jobba är inte unikt för Kalmar läns landsting. Enligt en rapport från Socialstyrelsen var nästan var fjärde läkare 2010, närmare bestämt 23 procent, utbildad utomlands.

Bara de senaste tre åren har 15 läkare från andra länder börjat jobba på vårdcentralerna i Kalmar län. det handlar om 8 inom psykiatrin, 18 på länssjukhuset och 2 på Västerviks Sjukhus.

I Oskarshamn handlar det om 8 läkare som jobbar kvar, men ännu fler har varit i länet ett tag, men sen börjat jobba i andra landsting. Fler är på gång under året.

En del är ett resultat av ett aktivt rekryteringsarbete direkt från andra länder, men det finns också läkare från andra EU-länder som kommer till Sverige och här söker de lediga tänster som finns.

Det går också betydligt lättare att få alla papper som krävs om man kommer från annat EU-land.

Rafid Mahjar Baraka kom som flykting från Irak och fick vänta två år innan han kunde börja jobba på länssjukhuset där han är läkare på medicinkliniken idag.

– De som kommer från andra länder utanför EU är lite svårare att bedöma utifrån erfarenheter och utbildning så det var lite hinder i början, säger han.

Hur är det idag?

– Vi trivs jättebra med familjen och på arbetsplatsen, säger Rafid, som specialiserar sig till kardiolog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista