Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Flera barnfamiljer återvänder till Kalmar

2:04 min

De tio senaste åren har länets befolkning minskat – men Kalmar, som är länets största ort, brukar klara sig relativt bra. Den senaste tiden har flera barnfamiljer vänt hemåt till Kalmar.

– Vi har redan träffat flera andra familjer som också flyttat tillbaka, berättar Mårten Olander som är en av återvändarna.

Han har varit borta från Kalmar i sju år och märker skillnaden:

– Det har hänt saker. Stadskärnan, som en liten stad ofta har som ett centrum, den har förädlats ännu mer i Kalmar och det känns jätteroligt. Sedan har vi de här aktiviteterna på somrarna, som triathlonen som jag hade förmånen att få se i somras. Och universitetets utveckling som har förändrat stadsbilden - det känns ungt och roligt.

Men att bara hoppas att ungdomar ska flytta tillbaka när de blivit vuxna och fått barn håller inte, säger Charlotta Mellander på Internationella Handelshögskolan i Jönköping, som har tittat på hur många unga som faktiskt flyttar tillbaka till mindre orter i Sverige.

Hon har sett att få av de som lämnat svenska kommuner i unga år faktiskt flyttat tillbaka när de nått åldrar där man kan förvänta sig att många av dem har fått barn. Inte ens när utflyttarna var 40 hade de återvänt hemåt.

Trenden ser likadan ut i hela Sverige, utom i storstadsregionerna, enligt Charlotta Mellander:

– Lite har det varit ett försvar från lokala politiker att "de kommer hem när de skaffat barn". Och grejen är att de kommer inte tillbaka. Några flyttar tillbaka, men långtifrån alla. Så man måste hitta bättre strategier om man ska klara sig på sikt.

En utmaning för Mårten Olanders familj var att hitta en bostad:

– Vi hade räknat med att det skulle vara lättare att hitta bostad. Vi sökte hus först men fick revidera den planen, när vi inte kände att vi hittade någonting. Men då var det nästan lika svårt att hitta en lägenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista