Arkivfoto: Sveriges Radio

Nu tas krafttag mot trafikkaos vid skolor

Lindsdalsskolornas rektor: "Alla är stressade i dag"
1:33 min

Utanför många skolor i Kalmar råder kaos på morgnarna omkring åtta – detta när föräldrar ska släppa av sina barn. Det körs för fort, det parkeras framför utfarter, på trottoarer och på gångbanor – till och med inne på skolgården. Nu kallas fler parkeringsvakter in.

– Jag har till och med sett hur de kör in på skolgården med bilen, berättar en granne för P4 Kalmar.

I Kalmar blir det nu hårdare tag mot syndarna – från och med nästa vecka införs hårdare övervakning, fler parkeringsvakter kallas in och det blir böter för de bilister som bryter mot trafikreglerna.

Mats Nyblom är rektor för skolorna i Lindsdal. En av dem är Sjöängsskolan. Han är bekymrad över hastigheten:

– Man kör för fort förbi skolorna helt enkelt.

Gäller det föräldrar som ska till skolan med barnen också?

– Ja, det gäller nog alla tyvärr.

Det här är ett problem inte bara i Lindsdal utan vid skolor över hela Kalmar län.

Just Sjöängsskolan ligger i ett bostadsområde, så föräldrar trängs med boende som ska till jobbet och ska dessutom samsas om ett litet utrymme för bilarna.

Men nu ska det bli bättre.

I alla fall är det förhoppningen. Polisen satsar på kontroller vid skolor för att få ner hastigheten och Kalmar kommun kommer att lappa bilar som ställer sig galet.

Förhoppningsvis ska det göra att föräldrar som skjutsar sina barn sköter sig bättre.

Men Mats Nyblom ser bara en hållbar lösning i längden, att man inte stressar utan ser till att ha tid på sig på morgonen när barnen ska till skolan:

– Alla är stressade i dag, jag tror det betror väldigt mycket på det. Man har bråttom till jobbet och händer det något oväntat blir man ännu mer stressad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".