Bilderna från Youtube visar hur David Hasselhoff och Crystal Gayle sjunger i Kalmar.

David Hasselhoff hyllar Sverige – efter Kalmarbesök på 80-talet

7:40 min

Den amerikanska sångaren och skådespelaren David Hasselhoff är aktuell med en ny talkshow i Sverige. I intervjuer säger han sig ha fått fina intryck av Sverige – under sitt besök i Kalmar 1987. Då spelade han in film tillsammans med den amerikanska sångerskan Crystal Gayle i Kalmar.

Har du också ett minne av David Hasselhoffs besök i Kalmar? Mejla till p4kalmar@sverigesradio.se

Kalmarbesöket på 1980-talet har gjort intryck på Baywatch-skådisen David Hasselhoff som nu är aktuell med en ny talkshow i svensk tv:

– Jag blev förälskad i Sverige för flera år sedan när jag var i Kalmar, säger han till TT.

– Jag tänkte, varför inte låta de här människorna få reda på vem jag är? För i Amerika så har de redan sett mig och i Storbritannien har jag gjort en massa tv-shower.

Kalmar bjöd Hollywoodkändisarna på sina bästa sidor:

– Jag minns det här själv, säger P4 Kalmars Lennart Palm.

– De färgade isen mörk i ishallen, nuvarande Iffe-hallen, för filminspelningen.

Det handlar om en drygt 40 minuter lång julfilm i Kalmar. Som en ordlek med Crystal Gayles namn hamnade filmens fokus på Glasriket, "Crystal kingdom" på engelska.

Bo Kogerfelt bor i Kalmar och jobbade på Tullverket 1987. Han minns hur han blev tillfrågad om att låna ut sin uniform till David Hasselhoff:

– Hemma nämnde jag det – och barnen som var sex och tio år gamla undrade om de fick följa med. Så vi åkte ut till flyget hela familjen. Och David Hasselhoff kom i uniformen.

David Hasselhoff syns också iklädd uniformen i en scen som spelades in på flygplatsen i Kalmar.

Scenerna ur filmen finns att se på videosajten Youtube. Där åker Crystal Gayle häst och vagn genom Slottsallén i Kalmar – och David Hasselhoff sitter och sjunger ut genom ett fönster på Kvarnholmen.

– Sångaren John Davidson var med och filmades när han sjöng genom Gamla stan i Kalmar, bakom Söderport, tillsammans med en massa barn.

Här kan du se hela julfilmen, inspelad i Kalmar, på Youtube.

I det här klippet sjunger David Hasselhoff i domkyrkan i Kalmar.

Här glider Crystal Gayle omkring på isen i ishallen i Kalmar.

Video: David Hasselhoff någonstans i Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista