Cyklist, cykel, övergångsställe. Foto: Andy Wong/TT

Krafttag för säkrare cykling

Svenska cyklister lever farligt. Därför intensifieras i år arbetet för att minska antalet cykelolyckor.

– Vi vet att 80 procent av alla cykelolyckor är singelolyckor. Av dessa är cirka hälften halkolyckor i snö, löv eller grus, säger Lars Darin, utredare vid Trafikverket, till TT.

Han säger att landets kommuner kan göra mycket för att minska antalet olyckor genom att prioritera ett bättre underhåll på vägarna för cyklister.

Även om antalet omkomna cyklister sjönk i fjol jämfört med året innan är de svenska cyklisterna ett olycksdrabbat släkte. Preliminär statistik från Transportstyrelsen för i fjol visar att omkring 4 700 personer skadades allvarligt och av dem var 47 procent cyklister.

Nu presenteras strategin "Säkrare cykling". Bakom den står bland annat Trafikverket, Transportstyrelsen och Sverige Kommuner och Landsting.

Målet är att minska antalet omkomna och allvarligt skadade genom att peka ut vissa områden som det bör satsas på och vissa åtgärder som kan genomföras.

Förutom bättre drift och underhåll är ett annat sätt att minska olycksrisken att anpassa infrastrukturen i storstäder mer efter cyklisternas behov.

– I dag erbjuder man en infrastruktur som byggts upp efter bilens behov, säger Lars Darin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista