Citytunneln i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT.

Livsstilen i storstaden lockar unga från mindre orter

Forskare: Känslan av att det inte händer något är jättefarlig
1:21 min

Det är inte bara jobb och utbildning som lockar unga att flytta från mindre städer – också livsstilen är viktig. Det säger Charlotta Mellander, forskare på Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Som P4 Kalmar berättade i går visar siffrorna att de flesta unga som flyttar inte kommer tillbaka när de skaffar barn.

– Visst är det många av ungdomarna som flyttar för att de vill ha ett jobb, eller för att de ska utbilda sig. Men lika viktigt är det här med livsstilsfaktorn

– Man söker sig till de större städerna eftersom de har mycket mer att erbjuda. Man har känslan av att "här händer ingenting". Det är en jättefarlig känsla för en plats – för det är ingenting som attraherar den unga generationen.

Men om det inte händer något – och man måste konstruera saker som händer – gör det något om svenskarna bestämmer sig för att de bara vill bo i stora städer i framtiden?

– För Sverige som helhet är det inte alls en så dum idé att placera en himla massa svenskar i storstäderna. Storstäder är mer produktiva och för landet som helhet så får man en högre produktivitet genom att samla mer människor tillsammans, säger Charlotta Mellander.

– Problemet uppstår för de som faktiskt inte vill flytta – som faktiskt vill stanna kvar där man har vuxit upp eller bott en längre tid. Man kanske inte är sugen på att bo i storstad. Den gruppen måste fortfarande ha ett underlag för en offentlig service – det måste finnas ungdomar som fyller på när den äldre generationen går i pension. Då blir det verkligen ett problem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".